În seara Zilei Naţionale a Ungariei, clădirea Primăriei Braşov şi literele de pe Tâmpa au fosty iluminate în culorile roşu, alb, verde, a anunţat Primăria Braşov, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit comunicatului, prin acest gest, municipalitatea doreşte să marcheze importanţa comunităţii maghiare în dezvoltarea oraşului, în secolele care au trecut. Primăria a reiterat că de-a lungul istoriei, Braşovul a fost nu numai un important centru economic şi cultural, ci şi un exemplu de bună înţelegere între cele trei etnii care locuiau aici. A menţionat că oraşul a fost creat de către românii din Şchei, maghiarii din Blumăna şi saşii din Oraşul Vechi.

Primăria a specificat că sărbătorirea fondării statului maghiar este un eveniment important şi marcat atât de maghiarii din Transilvania cât și cei din Banat şi deci și de către comunitatea maghiară din Braşov, care numără 23 000 de suflete.

La recensământul din 2002, în Braşov (care are peste 250 000 de locuitori) trăiau aproximativ 23 000 de maghiari. La recensământul din 2011, de etnie maghiară s-au mai declarat a fi 16 500 de braşoveni. Anul trecut a fost pentru prima oară când comunitatea maghiară din Brasov nu a reuşit să trimită vreun reprezentant în consiliul local şi în cel judeţean din Braşov, şi nici în parlament.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania