Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) organizează în 17 septembrie, de la ora 19.00, un eveniment inedit, dovedind că istoria poate fi spusă și altfel, mai interesant și mai atractiv, în special pentru publicul tânăr. Intitulat UNDER_HISTORY, evenimentul este un spectacol de arte vizuale si new-media, de realitate augmentată și restaurare digitală, creat, în exclusivitate, de cei de la AstronautKru Soundsystem. Evenimentul este sponsorizat în exclusivitate de Continental Berries și susținut media de către ȘTIRILE TRANSILVANIEI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

UNDER_HISTORY înseamnă un spectacol de lumini care are scopul de a pune în valoare obiectele istorice care fac parte din colecția ”Lapidarium” a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu detaliile și semnificațiile lor. Va fi spusă, tot digital, povestea tabu-ului, partea ascunsă a istoriei, cu un rol semnificativ în evoluția societăților umane.
Toate acestea pe muzica live a trupei ROA.

”Evenimentul organizat de MCDR Deva, se va desfășura pe două paliere, combinând sensurile date de denumirea sa: termenul de Underhistory se traduce sub forma reală de ”istoria de sub pământ”, arheologia, dar are și un aspect figurativ, acela de ”istoria ascunsă”, nespusă, a credințelor, obiceiurilor, conceptelor morale, care este, la rândul său parte componentă a evoluției umane. Astfel, prima componentă a evenimentului este definită de o prezentare, sub formă de teaser-uri, cu texte explicative, a ceea ce înseamnă latura ascunsă a istoriei. Povestea va începe cu  un mini video-clip, ce are un ghid virtual, reprezentat de reconstituirea antropologică a mumiei descoperită la Ukok, Rusia, cea mai mare descoperire arheologică mondială de până acum și a cărei poveste este legată strâns de credințele umane din trecut, credințe care, cu siguranță le-au avut și comunitățile umane ce au trăit în județul Hunedoara”, a spus în exclusivitate pentru ȘTIRILE TRANSILVANIEI, Roxana Stăncescu, arheolog la MCDR, cea care a conceput și organizat întregul eveniment.

Pe parcursul teaser-urilor se vor derula texte explicative despre elemente din istoria gândirii umane, considerate tabu în momentul desfășurării lor, elemente ce definesc concepțiile umanității, dincolo de material și concret. Pe măsura dezvoltării sale mentale, omul a creat legi nevăzute și nescrise ce i-au alcătuit viziunea și percepția socială, pe baza cărora și-a construit comunitatea socială. Totul va fi proiectat digital, completat cu obiecte rezultate din arheologie experimentală poziționate în vitrine cu design ușor neconvențional. De menționat, că in știința arheologiei contemporane universală există curentul post-procesualist, ce se axează pe înțelegerea omului din spatele obiectului, acțiunii, și nu doar prezentarea strictă a obiectului descoperit pentru o reală înțelegere a tot ceea ce a fost cândva.

”Imediat ce am văzut conceptul inedit al acestui eveniment, am decis să ne implicăm și să sponsorizăm organizarea lui. Istoria acestor locuri merită să fie cât mai bine cunoscută, iar organizarea unui astfel de eveniment care prezintă istoria într-un fel nonconformist este de natură să stârnească foarte mult interes.”, a declarat Ana Maria Neculai, directorul general al Continental Berries.

Al doilea palier, istoria de sub pământ, va cuprinde prezentarea, în fața publicului, a unei părți a monumentelor romane descoperite, prin săpături arheologice în județul Hunedoara. Sub forma proiectiilor de tip video-mapping/restaurare digitală, aceste monumente, aflate în expoziția Lapidarium a MCDR Deva, vor prinde viață, cu povestea și semnificația lor, scopul fiind ca publicul participant să afle cât mai multe detalii despre obiectele respective.

Proiecțiile vor avea loc în timpul unui concert susținut de trupa Rise of Artificial (ROA), trupă foarte cunoscută în lumea muzicii underground. Prezența acestei trupe completează ideea generată de titlul evenimentului, având în același timp, o personalitate ce are capacitatea de a coagula publicul tânăr în special, dar nu numai. Cezar Stănciulescu, vocalul trupei, are dincolo de activitatea de performer și una de compozitor și designer de sound al coloanelor sonore a unor evenimente culturale, ca de pildă DIA-POZITIV (teatru documentar organizat de VAR-Cultural, Diaspora Americană etc.), demonstrând implicarea sa constantă în acțiuni cultural-educative.

”Prin organizarea acestui eveniment ne-am propus familiarizarea publicului cu o parte din artefactele aflate în patrimoniul MCDR, implicit ale județului Hunedoara, artefacte din perioada romană, aduse la lumină prin arheologie, dar și cu istoria nespusă, dar trăită; ne referi la concepții, credințe, superstiții. Este un eveniment-pilot care își propune să promoveze atât muzeul nostru cât și orașul Deva și județul Hunedoara. Sperăm ca, dacă are succes, să permanentizăm evenimentul și să îl transformăm într-unul tip festival, care să intre în conștiința colectivă ca o manifestare reprezentativă.”, a mai spusRoxana Stăncescu.

Evenimentul este organizat cu SPONSORIZAREA EXCLUSIVĂ a CONTINENTAL BERRIES, în parteneriat cu ”Direcția generală de administrare monumente și promovare turistică a județului Hunedoara”, Consiliul Județean Hunedoara.

Parteneri media: ȘTIRILE TRANSILVANIEI, Kiss FM și GoHunedoara

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania