fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPalatul FÜCHSL, primul palat în stil secession din Oradea, intră în reabilitare

Palatul FÜCHSL, primul palat în stil secession din Oradea, intră în reabilitare

Publicat în

spot_img
spot_img

Continuă procesul de reabilitare a clădirilor istorice din Oradea. Palatul Füchsl, primul palat al orașului proiectat în stil Secession de către arhitecții Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor, intră într-un amplu proces de renovare și restaurare. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL.

A început montarea schelelor pe fațada Palatului Füchsl din Oradea, situat pe strada Independenței nr.11-13. Clădirea intră într-un amplu proces de restaurare până în 2022. Se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare reparații ornamente florare, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, precum și înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale. Totodată, se vor executa lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor (cu precădere peretele din frontul stradal). Toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, motiv pentru care se vor îndepărta şi se vor reface. Având în vedere că starea tencuielii exterioare este vizibil afectată de săruri, minerale şi umiditate, pe înălţimi variabile, este necesară folosirea unor tencuieli de asanare (tip Baumit, Hasit sau similar).

Tot în cadrul lucrărilor se vor executa reparații la porți și la parapeții metalici din fier forjat ai balcoanelor. Glafurile din tablă zincată se vor demonta și se vor înlocui cu glafuri confecționate din tablă de zinc. Se vor monta jgheaburi și burlane noi din tablă de zinc, opritori de zăpadă, se vor repara lucarnele și se vor reface cele 3 lucarne după modelul existent.

Pe suprafaţa turnului, la dolii și la elementele ornamentale se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent.

Valoarea contractului de lucrări este de 3.460.145,01 lei  fără TVA.

Construcția Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910 clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr.

Adrian Meitner

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel