Ministrul cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul României, Ciprian Teleman (USRPLUS), ia poziție față de recentele declarații ale președintelui Ungariei, János Áder, conform căruia situația din Crimea este similară Trianonului și susține că această afirmație are, probabil, o semnificație electorală.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Într-o postare pe pagina de socializare, Ciprian Teleman scrie că Trianonul s-a construit pe principiul ”autodeterminării popoarelor”, iar cine nu-și cunoaște istoria e blestemat să o repete.

Teleman este convins că manipularea istoriei ”poate naște monștri”, iar declarațiile președintelui ungar nu fac altceva decât să aprobe studiile de opinie recente care indică faptul că două treimi din actuala populație a Ungariei considera anul trecut că părți din țările învecinate se cuvin Ungariei, fiind țara din NATO cu cel mai mare procent de opinii iredentiste.

Redăm mai jos mesajul integral al ministrului Teleman:

”Se spune că cine nu-și cunoaște istoria e blestemat să o repete. Manipularea acesteia, însă, poate naște monștri.Au existat și vor exista întotdeauna interese geopolitice și strategice la finele fiecărui război, au existat învingători și au existat învinși, pentru că războiul nu se termină niciodată fără răni adânci. Trianonul s-a construit, însă, pe un principiu, acela al ”autodeterminării popoarelor”.

În Transilvania recensământul din 1910 indică o majoritate românească de 2.8 milioane de români față de 1.6 milioane de unguri. Iar recensământul a vizat limba vorbită, nu etnicitatea, într-o țară în care limba folosită în educație era exclusiv limba maghiară (din 1848 încă). Aproape un secol mai târziu, în 2014, masa negocierilor la care foștii beligeranți participau a fost înlocuită cu întâlnirea de noapte a lui Vladimir Putin cu serviciile de securitate.

Principiul autodeterminării a fost înlocuit cu concluzia președintelui rus privind anexarea peninsulei. Plebiscitele de care s-au bucurat popoarele anexate de Imperiul bicefalic au fost înlocuite cu votul garantat de guvernul rus. Trupe mascate luau, în final, cu asalt Consiliul Suprem. Studiile de opinie indică faptul că două treimi din actuala populație a Ungariei considera anul trecut că părți din țările învecinate se cuvin Ungariei, fiind țara din NATO cu cel mai mare procent de opinii iredentiste.

Declarația președintelui János Áder, conform căreia situația din Crimea este similară Trianonului, are probabil o semnificație electorală.Din păcate, cinismul electoral și efectele unor asemenea declarații nu pot fi niciodată constructive.”

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania