13.7 C
Cluj-Napoca

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) se va concentra pe tema “Seminţe”

Publicat:

Noua ediţie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), organizat de Teatrul Naţional din Timişoara (TNTm) în perioada 28 august – 5 septembrie, se va concentra pe tema “Seminţe”, care coagulează experienţa ultimului an.

FEST-FDR este unicul eveniment teatral dedicat dramaturgiei româneşti ca parte integrată şi, în egală măsură, ca voce distinctă a fenomenului teatral european, arată un comunicat al TNTm, remis, miercuri, AGERPRES.

FDR este, de peste 40 de ani, cel mai important festival dedicat spectacolului pe text de teatru românesc şi dramaturgiei româneşti contemporane.

“Anul acesta marchează un deceniu de când Teatrul Naţional a reconfigurat festivalul, ca voce a identităţii dramaturgiei româneşti în dimensiunea sa europeană. În această structură, FEST-FDR a adus în prim-plan o cercetare aplicată a dramaturgiei naţionale, în relevanţa sa culturală şi socială (prin modulul FDR), dar şi o platformă care pune arta românească de teatru în dialog cu noile forme de artă teatrală dezvoltate pe plan internaţional (prin modulul FEST). FEST-FDR îşi invită, prin urmare, publicul să participe alături de Teatrul Naţional la investiţia în dezvoltarea unei dramaturgii româneşti contemporane consistente, ca identitate distinctă şi armonică în spaţiul cultural european”, transmit organizatorii.

FEST-FDR 2021 coagulează experienţa perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: “Seminţe”. În contextul pandemic, social şi moral al zilei de astăzi, TNTm subliniază că este esenţială creşterea şi protejarea dimensiunii culturale şi spirituale a prezentului care conţine seminţele viitorului în fiecare dintre acţiunile instituţiei.

Fidel unei formule care a făcut din FEST-FDR cel mai relevant punct de reper pentru noii creatori de text de teatru, festivalul propune şi în această toamnă prin Secţiunea FDR o inventariere a spectacolelor pe texte româneşti (inclusiv scenarii pentru scenă) realizate în ultimul an. Selecţia spectacolelor este o mărturie a creşterii interesului pentru textul de teatru şi pentru descoperirea de importante filoane dramatice în literatura şi eseistica românească.

Teatrul Naţional din Timişoara şi FEST-FDR sunt în continuare un spaţiu deschis, un spaţiu al întâlnirii oamenilor cu bucuria, cu speranţa, cu frumuseţea, cu spiritul în formele sale cele mai înalte, chiar şi în această realitate dificilă.

FEST-FDR afirmă şi în această ediţie o constantă identitară care oferă un loc aparte Teatrului Naţional din Timişoara ca spaţiu dedicat regăsirii de sine a individului în interiorul comunităţii, ca generator şi catalizator de energii creatoare pozitive, ca dinam de evoluţie spirituală, intelectuală şi socială.

Cele nouă zile de spectacol se configurează ca tot atâtea ocazii de a celebra dialogul prin spectacolul de teatru. AGERPRES/(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)

Sursa foto: Teatrul National Timisoara / Facebook

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img