fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEKiss Imre, IȘJ Covasna: Majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi...

Kiss Imre, IȘJ Covasna: Majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi uzate

Publicat în

spot_img
spot_img

Şeful Inspectoratului Şcolar Covasna, Kiss Imre, afirmă că majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi uzate şi ar trebui înlocuite.

Potrivit acestuia, în şcolile din judeţ există 70 de microbuze, dintre care 41 au fost primite între anii 2006-2010, 26 între anii 2011-2016 şi 3 între anii 2019-2020, iar 9 nu mai pot fi folosite din cauza defecţiunilor tehnice sau a uzurii avansate.

Kiss Imre a mai spus că 26 de unităţi de învăţământ au solicitat achiziţionarea de microbuze noi, invocând uzura şi starea tehnică inadecvată a celor folosite până acum.

„Microbuzele şcolare sunt extrem de uzate şi menţinerea acestora în stare de funcţionare corespunzătoare necesită costuri foarte mari. Deja vorbim de microbuze chiar şi de 14-16 ani, dar oricum aproape toate au peste 10 ani, iar costul întreţinerii este foarte mare. În marea majoritate a cazurilor aceste cheltuieli trebuie să fie suportate de primării, deci de către autoritatea locală, şi reparaţiile de zeci de mii de lei reprezintă un efort financiar destul de mare. Aceste microbuze trebuie să asigure transportul în cea mai mare siguranţă a elevilor, deci trebuie să fie întreţinute şi puse la punct astfel încât să nu periclităm niciun moment siguranţa elevilor, însă sunt ruginite, au mereu probleme tehnice şi de ani de zile foarte multe şcoli solicită schimbarea acestor microbuze. În 2019 am primit ultimele microbuze şi de atunci nicio maşină nu a mai sosit în judeţ”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar, citat de Agerpres.

Acesta a arătat că nu doar judeţul Covasna are probleme cu microbuzele şcolare, ci şi celelalte judeţe din ţară.

„Ştiu o situaţie în care microbuzul a făcut aproximativ 400.000 de kilometri. Gândiţi-vă, de exemplu, cel din Malnaş trebuie să parcurgă drumul până la Valea Zălanului şi invers de două ori pe zi sau cel din Breţcu, până la Oituz şi înapoi, deci trebuie să treacă Pasul Oituz, prin urmare trebuie să fie foarte, foarte sigure şi bine puse la punct. Aşadar, avem nevoie de reînnoirea parcului de microbuze. Nu ştiu cât timp mai poate să fie menţinută această situaţie, dar în mod sigur nu mult timp, deci este nevoie de intervenţie în asigurarea microbuzelor. Nu este numai problema judeţului Covasna, este problema tuturor judeţelor”, a atras atenţia Kiss Imre. 

Adrian Meitner

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.