7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARASocietatea Muzeului Ardelean, tabără creativă de istorie tehnică organizată la Petroșani

Societatea Muzeului Ardelean, tabără creativă de istorie tehnică organizată la Petroșani

Publicat în

spot_img
spot_img

Departamentul de Științe Inginerești alSocietății Muzeului Ardelean/Erdélyi Múzeum-Egyesület a organizat la Petroșani, între 26 și 29 august, cea de-a douăzecea ediție a taberei creative de istorie tehnică. Prin intermediul acesteia s-a dorit explorareavalorilor istorice tehnice din regiunea minieră a Văii Jiului.

Participanții la această tabără au căutatobiectele de istorie tehnică specifice acestei regiuni, propunându-și salvarea lor de la dispariție. Participanții au dorit să exploreze nu doar istoria, ci și amintirile acestei zone și ale locuitorilor ei, încă de la începuturile dezvoltării economice ale așezării.

Petroșani a fost considerat poarta de intrare în mineritul cărbunelui din Transilvania, așa că participanții la tabără au vizitat întreaga zonă minieră, au cunoscut îndeaproapepopulația locală și au adunat informații despre starea obiectelor istorice tehnice rămase. Mai mult, participanții au analizattipul de cărbune extras, compoziția sa chimică și calitatea acestuia.

Sâmbătă, laPrimăria Petroșani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a primit o delegație a Societății Muzeului Ardelean, condusă dr. ing. Bitay Enikő, membru al academiei de Științe a Ungariei, Secretar general al Societății Muzeului Ardelean și profesor universitar la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș.

”Am purtat discuții despre bogata istorie a acestor meleaguri, despre tradiții, despre turism, dar mai ales despre oportunitățile de a pune în valoare această valoroasă zestre istorică și naturală cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu. De asemenea, discuțiile s-au axat și pe găsirea celor mai bune posibilități de colaborare între noi, ca administrație publică locală, comunitatea din Petroșani și Societatea Muzeului Ardelean, astfel încât, împreună, să putem valorifica și fructifica acest potențial incredibil al Petroșaniului.Reprezentanți ai Societății Muzeului Ardelean, ai Departamentului de Științe Inginerești, se află în aceste zile la Petroșani, unde a fost organizată o tabăra creativă de istorie tehnică. Scopul acestei tabere științifice este de a căuta obiecte de istorie tehnică ale așezării, în condițiile în care localitatea noastră este considerată poarta de intrare în ceea ce înseamnă mineritul cărbunelui din Transilvania. Participanții la această tabără își doresc să exploreze nu doar istoria, ci și amintirile acestei zone și ale locuitorilor ei, încă de la începuturile dezvoltării economice ale așezării.”, a declarat primarul municipiului Petroșani.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,