Departamentul de Științe Inginerești al Societății Muzeului Ardelean/Erdélyi Múzeum-Egyesület a organizat la Petroșani, între 26 și 29 august, cea de-a douăzecea ediție a taberei creative de istorie tehnică. Prin intermediul acesteia s-a dorit explorarea valorilor istorice tehnice din regiunea minieră a Văii Jiului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Participanții la această tabără au căutat obiectele de istorie tehnică specifice acestei regiuni, propunându-și salvarea lor de la dispariție. Participanții au dorit să exploreze nu doar istoria, ci și amintirile acestei zone și ale locuitorilor ei, încă de la începuturile dezvoltării economice ale așezării.

Petroșani a fost considerat poarta de intrare în mineritul cărbunelui din Transilvania, așa că participanții la tabără au vizitat întreaga zonă minieră, au cunoscut îndeaproape populația locală și au adunat informații despre starea obiectelor istorice tehnice rămase. Mai mult, participanții au analizat tipul de cărbune extras, compoziția sa chimică și calitatea acestuia.

Sâmbătă, la Primăria Petroșani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a primit o delegație a Societății Muzeului Ardelean, condusă dr. ing. Bitay Enikő, membru al academiei de Științe a Ungariei, Secretar general al Societății Muzeului Ardelean și profesor universitar la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș.

”Am purtat discuții despre bogata istorie a acestor meleaguri, despre tradiții, despre turism, dar mai ales despre oportunitățile de a pune în valoare această valoroasă zestre istorică și naturală cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu. De asemenea, discuțiile s-au axat și pe găsirea celor mai bune posibilități de colaborare între noi, ca administrație publică locală, comunitatea din Petroșani și Societatea Muzeului Ardelean, astfel încât, împreună, să putem valorifica și fructifica acest potențial incredibil al Petroșaniului.Reprezentanți ai Societății Muzeului Ardelean, ai Departamentului de Științe Inginerești, se află în aceste zile la Petroșani, unde a fost organizată o tabăra creativă de istorie tehnică. Scopul acestei tabere științifice este de a căuta obiecte de istorie tehnică ale așezării, în condițiile în care localitatea noastră este considerată poarta de intrare în ceea ce înseamnă mineritul cărbunelui din Transilvania. Participanții la această tabără își doresc să exploreze nu doar istoria, ci și amintirile acestei zone și ale locuitorilor ei, încă de la începuturile dezvoltării economice ale așezării.”, a declarat primarul municipiului Petroșani.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania