-3.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNATârgu Secuiesc a intrat în finala pentru a deveni Capitala Tineretului din...

Târgu Secuiesc a intrat în finala pentru a deveni Capitala Tineretului din România în 2023

Publicat în

spot_img
spot_img

Târgu Secuiesc /Kézdivásárhely, alături de Craiova și Târgu-Jiu, a intrat în finala pentru Capitala Tineretului din România 2023, după prima rundă a procesului de jurizare. Potrivit Consiliului Tineretului din România, în cea de a doua rundă, oraşele finaliste trebuie să îşi dezvolte dosarul de candidatură şi să îl depună până pe data de 1 octombrie, iar câştigătorul va fi anunţat în cadrul ediţiei a VI-a a Summitului Tinerilor, ce va avea loc în 9 octombrie la Constanţa.

Oraşul câştigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro şi va deţine titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

„Craiova, Târgu-Jiu şi Târgu Secuiesc sunt oraşele care merg mai departe în finala competiţiei pentru titlul de ‘Capitala Tineretului din România’. (…) Echipa câştigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă a tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la co-crearea şi dezvoltarea oraşului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuţie semnificativă la procesul de armonizare a diversităţii urbane, conservând identitatea diversă a comunităţilor, dar promovând în acelaşi timp toleranţa bazată pe comunicare şi acţiune comunitară. Candidaturile consolidate ale celor trei oraşe finaliste urmează să fie susţinute în faţa membrilor juriului de selecţie, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a VI-a”, se arată într-un comunicat de presă.

Jurizarea candidaturilor se va face de către un juriu independent, în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015 şi a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română.

Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a obţinut acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iaşi, iar în prezent Constanţa.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Proiect inedit | Transilvania interetnică – ciclu de prelegeri istorice pentru clase gimnaziale, organizat în orașele Covasna și Sfântu Gheorghe

Proiectul prin orginalitatea lui, dar totodată prin subiectul său, a dezbătut în rândul copiilor care învață în școli românești din Ținutul Secuiesc, tema susținerii și înțelegerii conceptului de identitate etnică, dar și cel al condiției multietnice a Transilvaniei.