fbpx
5.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORParcul Petőfi din Oradea va fi modernizat cu fonduri europene

Parcul Petőfi din Oradea va fi modernizat cu fonduri europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Spațiul verde al municipiului Oradea se va îmbogăți cu încă un parc. Acesta va fi amenajat în partea de nord-vest a orașului, în cartierul Episcopia, la intersecția dintre străzile Matei Corvin și Rectorului. De asemenea, Parcul Petőfi, un vechi parc istoric în suprafață de 2,5 ha, va fi modernizat.

Primarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi detalii despre cum vor arăta cele două proiecte după implementare.

Consiliul Local a aprobat în ședinţa de azi, 30 august, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru „Modernizarea Parcului Petőfi”, dar și studiul de fezabilitate și indicatorii pentru „Amenajarea parcului public din str. Matei Corvin – str. Rectorului”.

Parcul Petőfi va fi modernizat pe fonduri europene

„Dacă în etapa trecută de finanțare am reușit să transformăm pe fonduri europene anumite zone degradate din oraș, precum Coridorul verde Barcăului, Parcul I. Bogdan sau cel din zona Grigorescu în spații verzi amenajate corespunzător, în această perioadă de finanțare, finanțatorul ne permite să reabilităm și parcurile pe care deja le avem în oraș. Astfel, primul studiu de fezabilitate finalizat este cel pentru modernizarea Parcului Petőfi. Va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimând că anul viitor în primăvară să înceapă efectiv lucrările. Totodată, se lucrează la SF aferent reabilitării Parcului 1 Decembrie, urmând să înceapă lucrul și la documentațiile necesare modernizării Parcului Brătianu și a Parcului Bălcescu”, a precizat primarul Florin Birta.

Având în vedere că e vorba de un parc istoric, intervențiile constructive au fost într-o bună măsură condiționate de recomandările studiului istorico-arhitectural și de avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Astfel, au fost păstrate traseele aleilor și caracterul amenajărilor moștenite de la ultima reconfigurare a parcului. Totodată s-a îmbunătățit raportul dintre cuantumul suprafeței verzi și a amenajărilor de tip mineral (asfaltări, pavări etc).

Prin urmare, lucrările de amenajare vizează: amenajarea aleii de tranzit situată la limita sudică a parcului și paralelă cu strada Petőfi Sandor prin asfaltare; amenajarea cu piatră cubică a aleilor principale și cu piatră spartă a celor secundare; reamenajarea locului de joacă pentru copii cu pardoseală din tartan pentru aria de joc și zona de siguranță și gazon pentru restul suprafeței; restaurarea parapeților/zidurilor de sprijin din piatră, a pergolei și zonei cu iaz și a grădinii japoneze prin utilizarea materialelor naturale (piatră); refacerea zidurilor de sprijin și înlocuirea confecției metalice din zona de pergole și amenajarea cu plante cățărătoare şi montarea de bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane, staţionare biciclete); reamenajarea zonei centrale prin dezafectarea fântânii decorative și pregătirea amplasamentului (asigurare utilități) pentru posibilitatea amplasării unui spaţiu de alimentaţie publică (cafenea).

Amenajările au avut la bază studiul peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică.

De asemenea, studiul de fezabilitate prevede realizarea iluminatului public și a sistemului de curenţi slabi (necesari pentru montare camere video, wifi), realizarea sistemului de irigație automatizat, montarea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete), dar și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp.

Valoarea totală a investiției este de 10.830.467,29 lei (inclusiv TVA).

Un nou parc, în suprafață de 2466 mp, se va amenaja la intersecția dintre străzile Matei Corvin și Rectorului

Terenul pe care se va amenaja noul parc a fost transmis din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului Oradea prin Hotărârea Guvernului nr. 75/2020. Construcțiile aflate pe acest teren au fost deja demolate, ele aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Prin acest parc se va realiza un spaţiu urban modern, un loc prielnic pentru odihnă, pentru activităţi de joacă şi activități sportive.

Lucrările propuse prin studiul de fezabilitate sunt: alei asfaltate,  adiacent zonelor de activități și relaxare propuse; amenajarea unui teren multifuncțional prevăzut cu nocturnă şi împrejmuire; amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii prevăzut cu pardoseală din tartan; mobilier urban; spaţii verzi și plantații de arbori cu diversitate ornamentală (arțar, magnolie, mesteacăn, tei, castan roşu, con decorativ); sistem de irigații pentru zona verde gazonată; sistem de iluminat public în parc.

Suprafața verde amenajată va fi de 1.535,45 mp, suprafața de alei asfaltate – 210, 21 mp, suprafață loc de joacă – 367,70 mp și terenul multifuncțional de sport – 352,64 mp.

Valoarea totală a investiției este de 2.105.730,77 lei (inclusiv TVA).

Ioana Pop

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel