O şcoală generală cu predare în limba română, care a fost renovată şi extinsă prin lucrări ce au costat 105 milioane de forinţi (aprox. 300 000 de euro), a fost inaugurată astăzi în localitatea maghiară Elek (Aletea), din vecinătatea graniţei cu România.
Înainte de renovare, predarea se făcea doar în sălile de clasă de la etaj. Anul trecut a fost achiziţionat şi parterul clădirii, care a aparţinut unei companii private, apoi aici au fost amenajate încă două săli noi de clasă, o sală dedicată dezvoltării individuale şi o sală de clasă mai mare, multifuncţională, care poate fi folosită şi ca sală de spectacole.
Lucrările efectuate au presupus și schimbarea instalaţiilor electrice și sanitare, şcoala fiind extinsă cu vestiare şi băi prevăzute cu duşuri, iar între partea de clădire achiziţionată acum şi sala de sport din curte s-a realizat o legătură.
La ceremonia de inaugurare, Miklós Soltész, secretarul ungar de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a spus că este nevoie de cooperare pentru ca românii din Ungaria vor să îşi păstreze identitatea.
György Kozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), a spus că, în ultimii ani, ATRU a primit de la Guvernul Ungariei fonduri de dezvoltare de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 4,3 milioane de euro), bani care au fost folosiţi pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ pe care le administrează ATRU.
În urma acestui sprijin, numărul de copii înrolați în sistemul educațional a crescut peste tot, dar în special la şcoala din Elek. În 2012, atunci când a fost preluată această şcoală, aici erau înscrişi 35 de elevi, iar acum noul an şcolar a început cu 114 elevi.
György Kozma a declarat, de asemenea, că lucrări de dezvoltare ale instituţiilor educaționale se desfăşoară în mod continuu. Miercuri, la Şcoala Generală şi Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula, cu predare în limba română, unde învaţă 460 de elevi, a fost inaugurat un teren de sport multifuncţional, care a costat aprox. 45 de milioane de forinţi (aprox. 130 000 de euro), iar în viitorul apropiat aici va fi reconstruită întreaga curte.
Traján Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în cadrul Parlamentului Ungariei, a relatat că în ultimii zece ani, valoarea sprijinului acordat instituţiilor preluate de ATRU a crescut de cinci ori; recent, ATRU a obţinut şi dreptul de proprietate asupra clădirilor administrate.
Primarul independent György Szelezsán şi-a exprimat bucuria că, în timp ce în urmă cu un deceniu, şcoala românească din localitate aproape că a fost închisă, acum numărul copiilor înscrişi este în creştere continuă.