Cea de-a 24-a ediţie a Galei Tânărului Actor – HOP începe joi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, 11 tineri dansactori şi cinci trupe urmând să-şi dispute Marele Premiu al competiţiei.
Evenimentul, care se desfăşoară până pe 4 septembrie, are ca temă „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”, iar motto-ul ediţiei este „Caragiale – o lume în mişcare”.
Preselecţia s-a desfăşurat în iulie pe baza înregistrărilor video trimise online de concurenţi. Juriul care a desemnat finaliştii i-a avut în componenţă pe Ioan Ardelean (actor şi regizor), Silvia Ghiaţă (producător TV), Andrei şi Andreea Grosu (regizori), Alexander Hausvater (regizor), Daniela Nane (actriţă).
La secţiunea Individual au fost selectaţi patru absolvenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara (Oana Antonovici, Patricia Gavril, Marin Lupanciuc, Oana Tudoran), trei de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (Petru Mărginean, Alina Mişoc, Ileana Ursu), doi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (Toni Gheorghe, Andreea Moustache) şi câte unul de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” de la Iaşi (Diana Raluca Amitroaie) şi Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu (Andrada Oltean).
La secţiunea Grup au fost selecţionate spectacolele:
* „Cazul Broaştelor”, cu Alexandru Cruceru şi Sonia Kalman, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti şi Crăiţa Mladinovici, absolventă a Universităţii Hyperion din Bucureşti;
* „Cetăţeni Turmentaţi”, regia Norbert Boda, cu Alexandru Chindriş, George Olar, Irina Sibef şi Maria Teişanu, absolvenţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca;
* „D’ale lu’Aghiuţă”, cu Stela Cora, Andrei Cristea şi Lăcrămioara Soare, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti;
* „Memento uMori”, cu Cezara Creţu, Andrada Oltean, Alis Pelle, absolvenţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Vlad Pelin, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti;
* „Năpatima”, cu Eugeniu Cozma şi Oana Zara, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.
Juriul care va desemna câştigătorii îi are în componenţă pe Cătălin Ionescu Arbore – scenograf, Ioana Bogăţan – actriţă, Mihai Constantin – actor, Rodica Mandache – actriţă şi Vava Ştefănescu – coregrafă şi dansatoare.
Cei 26 de tinerii dansactori se vor întrece în competiţia finală a galei de la Alba Iulia pentru Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, Premiul pentru cel mai bun actor şi premiul pentru cea mai bună actriţă – la secţiunea Individual, Premiul „Cornel Todea” (pentru cea mai bună trupă de actori) şi pentru Premiul „Sică Alexandrescu” (premiul special al juriului) – la secţiunea Grup.
În cadrul evenimentului se vor mai acorda premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” şi premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, acordat de actriţa Dorina Lazăr. Premiul Publicului va fi anunţat în cadrul Festivităţii de decernare a premiilor care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19,00.
Joi şi vineri, de la ora 18,00, publicul poate urmări concursul din sala de spectacol a Casei de Cultură a Studenţilor sau transmisiunea în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/, contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor), contul de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA). Sâmbătă, până la ora 16,00 publicul va avea posibilitatea să voteze dansactorii preferaţi pe www.galahop.uniter.ro.
Pentru spectatorii care doresc să fie prezenţi fizic la evenimentul de la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, biletele de acces, cu preţul de 15 lei sau 5,5 lei pentru elevi şi studenţi, pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Prichindel.
În cea de-a doua zi a Galei, vineri, de la ora 17,00, actriţa Rodica Mandache – membră a juriului – va lansa albumul „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan”. În prefaţa volumului, artista scrie „Şi eu şi Ovidiu mulţumim tuturor celor care, cu voie sau fără voie, ne-au ajutat să dăm viaţă acestei cărţi cu scrieri, cronici şi fotografii. Suntem împreună!”.
De la ora 19,30, după evoluţia concurenţilor, Teatrul Dramaturgilor Români din Bucureşti prezintă spectacolul „Jungla TEVE”, un spectacol de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu şi Alina Petrică, şi ei foşti concurenţi la HOP. Muzica este o creaţie a lui Adrian Nour, asistent coregrafie este Lelia Marcu-Vlad, iar scenografia este semnată de Corina Boboc.
În ultima zi a Galei HOP, înainte de de festivitatea de decernare a premiilor, de la ora 17,00, se va lansa albumul „Cornel Todea – dincolo de regie” semnat de jurnalistul şi prozatorul Ion Moldovan. Regizorul Cornel Todea a fost iniţiatorul, directorul şi amfitrionul Galei HOP timp de 14 ani, sufletul acestui program creat din dragoste pentru tinerii actori.
De la 18,00 este programat „‘A fi ŞI a nu fi’. CARAGIALE, un MEREU ALTUL”, un spectacol de şi cu Gigi Căciuleanu, pe baza unor poeme de I.L. Caragiale, cu muzica semnată Paul Ilea, cu artiştii Paul Ilea, Ana şi Bogdan Iacob.
Pe tot parcursul Galei, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor va fi deschisă publicului expoziţia „DansActorul ca fenomen. Punct” aparţinând artistului fotograf Mircea Albuţiu care îi surprinde pe dansActorii participanţi la ediţia trecută a galei. Portretele lor devin împreună o reprezentare subiectivă a Fenomenului HOP. Cele 14 lucrări vor marca traseul către sala unde se va desfăşura Gala HOP.
Directorul artistic al galei este coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu.
Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea.