Mai mulți specialiști de la Muzeul Banatului din Timișoara au desfășurat în lunile august și septembrie săpături arheologice la unul dintre cele mai importante situri medievale din Banat, mănăstirea cisterciană de la Igriș, com. Sânpetru Mare, jud. Timiș.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

S-a investigat transeptul bisericii mănăstirii și s-au evidențiat absidele mici, de formă semicirculară, care aveau pardosea din cărămidă, păstrată parțial. De asemenea, au fost găsite și trepte care duceau spre altarul adăpostit de absida centrală, descoperită în cursul anului trecut. După cercetarea unei porțiuni din grădina în care se efectuează săpăturile au apărut fragmente de zid care s-au dovedit a fi intrarea în biserica mănăstirii, precum și zidul vestic al acesteia.

Un alt obiectiv a fost continuarea săpăturilor la biserica din secolele XI-XII, suprapusă parțial de biserica mănăstirii. De această dată, pe lângă fundațiile și zidurile de nord și de sud ale navei, s-a găsit și partea dinspre vest a bisericii, dar nu și intrarea, fapt pentru care cercetarea va continua.

Așa cum se întâmplă în fiecare campanie arheologică, au fost găsite morminte, atât în interiorul, cât și în curtea bisericii mănăstirii. Unele dintre morminte pot fi puse în legătură cu biserica mai timpurie. Cele mai multe dintre artefactele descoperite sunt fragmente arhitecturale din gresie și marmură roșie, unele decorate cu motive vegetale. Se detașează câteva fragmente frumos sculptate din marmură roșie, care au decorat cel mai probabil sarcofagele regale.

La acțiune au participat dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist și Ștefan Popa, biolog din partea Muzeului Banatului din Timișoara, dar și specialiști de la Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta.

Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Igriș, fondată în anul 1179 și ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei va continua și anul viitor.

credit foto: Muzeul National al Banatului

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.