Patrimoniul Art Nouveau din Oradea şi alte şase ţări europene va fi şi mai mult pus în valoare printr-un proiect cu finanţare europeană, al cărui lider este Primăria municipiului, ce se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 şi are un buget total de 1,8 milioane de euro, distribuit între cei 9 parteneri.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, Instituţia Arhitectului Şef din cadrul primăriei a demarat miercuri seria întâlnirilor cu ceilalţi 8 parteneri implicaţi, din şase ţări europene, în proiectul “Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau – acronim ARTNOUVEAU 2.”

Acest proiect a fost selectat câştigător, în anul 2020, dintr-un total de 276 de proiecte şi finanţat tot prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea, ca şi cel anterior, cu aceeaşi denumire, câştigat în 2017. Practic, prin acest nou proiect, Primăria Oradea continuă eforturile îndreptate spre promovarea şi protejarea patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc miercuri la Casa Darvas -La Roche, fiecare reprezentant al instituţiilor implicate şi-a prezentat stadiul implementării proiectului. Municipalitatea orădeană a fost reprezentată de Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

“Obiectivul nostru este valorificarea patrimoniului Art Nouveau al oraşului Oradea, care se reflectă atât în arhitectură, cât şi în celelalte elemente mobile caracteristice şi, nu în ultimul rând, promovarea acestor valori culturale atât în ţară, cât şi în străinătate. Una dintre activităţile noastre realizate deja în cadrul acestui proiect a fost celebrarea Zile Mondiale Art Nouveau 2021, la începutul lunii iunie, care a devenit deja o tradiţie în Oradea, fiind la a IV-a ediţie”, a precizat Adriana Lipoveanu.

Partenerii implicaţi în proiectul ART NOUVEAU 2 sunt: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, care devine partener în locul Muzeului Oraşului Oradea, Institutul Naţional al Patrimoniului – România, Muzeul de Arte Aplicate – Budapesta, Muzeul de Arte aplicate – Viena, Muzeul de Arte şi Meşteşuguri – Zagreb, Universitatea Tehnică din Bratislava, Universitatea Kodolanyi Janos – Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale – Serbia.

Scopul principal al proiectului este de a consolida identitatea culturală şi patrimoniul Art Nouveau din regiunea Dunării printr-un set de activităţi de cercetare, schimb de bune practici, iniţiative educaţionale, expoziţionale şi de promovare. Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educaţiei şi a cercetării profesionale în ceea ce priveşte cunoaşterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană şi promovarea patrimoniului Art Nouveau.

Prin acest proiect, Primăria Oradea are la dispoziţie un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 13% cofinanţarea asigurată de Guvernul României şi 2% contribuţia proprie a Primăriei.

Instituţia Arhitectului Şef foloseşte bugetul care îi revine prin proiect pentru a elabora un studiu de mobilitate în partea centrală a oraşului şi un studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spaţiu public într-un spaţiu care să favorizeze mobilitatea sustenabilă, va organiza o şcoală de vară pentru urbaniştii din Oradea, cu urbanişti din toate ţările participante la proiect, schimb de experienţă cu unii dintre cei mai buni arhitecţi din Europa; un curs de instruire a ghizilor de turism orădeni, în sensul promovării patrimoniului Art Nouveau, precum şi realizarea unui set de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau a oraşului şi distribuirea acestora către operatorii de turism. Desigur, se vor organiza Zilele Mondiale Art Nouveau în 2021 şi 2022.

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor beneficiază de un buget total de 98.605 euro şi va dezvolta programe educaţionale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziţii. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a Art Nouveau-ului orădean. Scopul acestor activităţi este de a prezenta frumuseţea şi particularităţile patrimoniului Art Nouveau local, respectiv de a dezvolta în comunitate aprecierea faţă de moştenirea culturală.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania