Nouă poeți, prozatori și eseiști din România și Republica Moldova își vor da concursul în cadrul primei ediții a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori “Petre Stoica”. Evenimentul se desfășoară în Jimbolia, județul Timiș și este organizat de Universitatea de Vest și Muzeul Presei ”Sever Bocu” în perioada 10-12 septembrie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cei nouă rezidenţi vor lua parte la o serie de ateliere cu scriitorii Adriana Babeţi, Pia Brînzeu, Marcel Tolcea şi Tudor Creţu şi vor participa la o serie de tururi ghidate în oraşul din Banat care se mândreşte cu şase muzee şi case memoriale. Lor li se vor alătura patru tineri pasionaţi de literatură de la Liceul Tehnologic Jimbolia.

La UVT, Cultura este capitală, iar evenimentele pe care universitatea noastră le organizează vizează nu doar studenţi, nu doar timişoreni, ci o comunitate extinsă. UVT are porţile deschise şi în acelaşi timp iese în agora şi oferă evenimente culturale şi educaţionale în beneficiul cât mai multor oameni. Cultura trebuie să ajungă din centrul Timişoarei până în cartierele mărginaşe, trebuie să se adreseze studenţilor, liceenilor, pensionarilor, dar şi diverselor categorii profesionale, ori corporatiştilor, funcţionarilor, practic tuturor. Tabăra de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori ‘Petre Stoica’ aduce laolaltă tineri talentaţi, pasionaţi de literatură, din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Suceava, Republica Moldova, dar, în acelaşi timp, este pretextul perfect pentru a organiza o serie de acţiuni culturale efervescente, cu substanţă, pentru publicul jimbolian. UVT pregăteşte multe alte activităţi culturale pentru timişoreni, timişeni, pentru turiştii care ne vor vizita oraşul, dar şi pentru români în general, inclusiv pentru diaspora“, spune rectorul UVT Marilen Pirtea, citat de colegii de la Agerpres.

Pe parcursul taberei există şi momente culturale destinate publicului larg, fiecare dintre cele trei zile fiind presărată cu discuţii, muzică, literatură şi artă.

La eveniment vor lua parte şi studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru, care vor oferi un moment de muzică clasică, iar serile de vineri şi sâmbătă se vor încheia cu muzică de pe vinil, alături de DJ Mere, Dj Mrk şi Dj Who:ratio. De asemenea, librăria “La Două Bufniţe” va fi prezentă cu un stand de literatură română contemporană.

Petre Stoica a fost un poet, traducător, publicist, colecționar de presă și bibliofil român, considerat scriitorul cu cea mai mare longevitate literară.  A fost unul dintre întemeietorii spirituali ai “generației 60” alături de Nichita Stănescu, Matei Călinescu, Mircea Ivănescu, Cezar Baltag, Modest Morariu, Vasile Gordu. A absolvit Liceul „C.D. Loga“ din Timişoara în 1950 şi Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia română-germană, în 1954. A fost corector la ESPLA (1955–1962) şi redactor la revista Secolul 20 (1963–1972). A debutat cu poezie simultan în revistele Steaua şi Tânărul scriitor în anul 1956, iar un an mai târziu a publicat şi prima sa carte, Poeme. În 1975 a obţinut bursa DAAD în Berlinul de Vest. A colaborat la reviste precum Viaţa RomâneascăRomânia literarăTribuna ş.a. şi a publicat în mod constant cărţi de poezie. În acelaşi timp, s-a afirmat ca un excelent traducător din opera poeţilor germani, austrieci şi nordici (Georg Trakl, R.M. Rilke,Yvan Goll, Johannes Bobrowski, Nikolaus Berwanger ş.a.). Poemele sale au apărut în reviste, antologii, volume colective şi de autor în mai multe limbi în Europa și Statele Unite ale Americii. A primit mai multe premii şi distincţii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1976, 1980, 1991, 2001), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1971, 1974), Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ (1994), Marele Premiu „Ion Vinea“ pentru Poezie (1996), Premiul APLER pentru traducere în limba română (2004), Radio România Cultural – Premiul pentru Poezie (2006), Premiul Naţional „Tudor Arghezi“ pentru Opera Omnia (2006) şi multe altele. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler. Membru al Uniunii Scriitorilor, după Revoluţie a luat parte la constituirea PEN Clubului din România şi a fost membru fondator al Alianţei Civice. A înfiinţat publicaţia Dreptatea literară şi a fost redactorul-şef al cotidianului Epoca. În 1995 a părăsit Bucureştiul şi s-a mutat definitiv la Jimbolia, unde a înfiinţat Fundaţia culturală româno-germană care îi poartă numele şi unde a devenit cetăţean de onoare. S-a stins din viaţă pe 21 martie 2009, la Jimbolia.

sursă foto: realitateamea.ro

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.