9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘRuga Timișoarei, înnăbușită de ”Banatica” administrației Fritz

Ruga Timișoarei, înnăbușită de ”Banatica” administrației Fritz

Publicat în

spot_img
spot_img

În 10 septembrie va începe la Timișoara ”Banatica”. Este vorba de o găselniță a administrației Fritz, care după ce nu a mai finanțat două evenimente de tradiție, Festivalul Inimilor și Timfloralis, acum a decis să schimbe numele Rugii din Timișoara și perioada de desfășurare.

Astfel, ”Banatica” va avea loc în perioada 10-12 septembrie și cuprinde trei zile ”dedicate multiculturalității bănățene de sorginte folclorică, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timișoarei, organizată vineri, 10 septembrie, este urmată, pe 11 septembrie, de activități propuse de minoritățile cu care trăim de atâta vreme în Cetatea ce ne este casă. Ziua de duminică, 12 septembrie, este dedicată Sfântului Iosif, el însuși dintr-o familie de aromâni”, informează Casa de Cultură Timișoara.

Iată programul complet:

Îmi place să cred că reprezentanții administrației locale știu că Ruga este o sărbătoare aflată în strânsă legătură cu hramul Bisericii; iar hramul unei biserici este o sărbătoare creștină care are legătură cu un sfânt sau eveniment din istoria sfântă și nu poate fi programat în funcție de agendele politice sau alte interese de partid.

La Timișoara, Ruga trebuie să cuprindă ziua de 15 septembrie, pentru că atunci este unul dintre hramurile Catedralei Mitropolitane. Atunci este cinstit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Timișoarei, ale cărui moaște se află în interiorul lăcașului de cult.

Revenind la ”Banatica” administrației Fritz, evenimentul se va desfășura sub sloganul ”diferiți, dar împreună”, care pe zi ce trece pare să nu facă altceva decât să caracterizeze din ce în ce mai mult relația dintre actualul primar și mulți dintre timișorenii ce locuiesc în capitala Banatului și care și-au exprimat în mediul online nemulțumirile legate de schimbările ”culturale”.

Răzvan Idvorean

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.