În 10 septembrie va începe la Timișoara ”Banatica”. Este vorba de o găselniță a administrației Fritz, care după ce nu a mai finanțat două evenimente de tradiție, Festivalul Inimilor și Timfloralis, acum a decis să schimbe numele Rugii din Timișoara și perioada de desfășurare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Astfel, ”Banatica” va avea loc în perioada 10-12 septembrie și cuprinde trei zile ”dedicate multiculturalității bănățene de sorginte folclorică, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timișoarei, organizată vineri, 10 septembrie, este urmată, pe 11 septembrie, de activități propuse de minoritățile cu care trăim de atâta vreme în Cetatea ce ne este casă. Ziua de duminică, 12 septembrie, este dedicată Sfântului Iosif, el însuși dintr-o familie de aromâni”, informează Casa de Cultură Timișoara.

Iată programul complet:

Îmi place să cred că reprezentanții administrației locale știu că Ruga este o sărbătoare aflată în strânsă legătură cu hramul Bisericii; iar hramul unei biserici este o sărbătoare creștină care are legătură cu un sfânt sau eveniment din istoria sfântă și nu poate fi programat în funcție de agendele politice sau alte interese de partid.

La Timișoara, Ruga trebuie să cuprindă ziua de 15 septembrie, pentru că atunci este unul dintre hramurile Catedralei Mitropolitane. Atunci este cinstit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Timișoarei, ale cărui moaște se află în interiorul lăcașului de cult.

Revenind la ”Banatica” administrației Fritz, evenimentul se va desfășura sub sloganul ”diferiți, dar împreună”, care pe zi ce trece pare să nu facă altceva decât să caracterizeze din ce în ce mai mult relația dintre actualul primar și mulți dintre timișorenii ce locuiesc în capitala Banatului și care și-au exprimat în mediul online nemulțumirile legate de schimbările ”culturale”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.