fbpx
11.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaUnguri despre unguri. Românește; Un podcast în limba română vorbește despre maghiarii...

Unguri despre unguri. Românește; Un podcast în limba română vorbește despre maghiarii din Transilvania și creează punți de comunicare interetnice

Publicat în

spot_img
spot_img

UNGURI DESPRE UNGURI, așa se numește un nou și inedit podcast lansat recent în spațiul virtual. Show-ul online este realizat în limba română de către clujeanul Szabolcs Szilágyi, o voce cunoscută a radioului. Subiectele pe care le aduce în discuție încearcă să surprindă viața comunității maghiare din Transilvania, exact așa cum este ea.

Unguri despre unguri. Românește. Este cel mai nou și inedit podcast, un show care, susțin cu umor realizatorii, ”nu vă spune cine a fost primul în Ardeal”.

Unguri despre unguri” este un podcast video, realizat într-o șură veche, la Mera, în apropierea Clujului, iar realizatorii își propun să prezinte oameni, de etnie maghiară, în limba română.

”Unguri despre unguri nu este despre politică, invitații nu vor fi din sfera politicului. Va prezenta în primul rând oameni care au ales să nu plece din România și să-și realizeze planurile aici”, spun pe pagina de socializare realizatorii.

Szabolcs Szilágyi, este convins că e mai ușor să spună despre ce nu este acest podcast, respectiv că nu este despre politică, nu vrea să abordeze niciuna dintre temele care sunt ”sensibile” pentru cele două comunități, română și maghiară, ci, mai degrabă, dorește să prezinte oameni, unguri de ispravă, care sunt „altfel” și care fac ceva pentru comunitatea lor, aici, acasă, în patria comună Transilvania.

Ideea, așa cum a fost formulată, nu a fost o scânteie bruscă, ci mai degrabă rezultatul unui proces și, de fapt, s-a maturizat în perioadele cele mai închise ale epidemiei, a dezvăluit Szabolcs Szilágyi. Moderatorul este ajutat în realizarea podcastului de István Kőmíves și Tamás Bethlendi.

Primul invitat al acestui podcast a fost Szabolcs Tyukodi, patronul unei companii specializate în tururi cu bicicleta în Transilvania. A fost o discuție relaxată, pe alocuri chiar amuzantă și bine condimentată de moderator, iar invitatul a povestit fără prea mult trac despre încercările prin care a trecut în perioada pandemiei, dar și despre oportunitățile apărute.

Mai jos aveți posibilitatea de a urmări întreaga emisiune, pe care vă invităm să o vizionați și, suntem convinși că o să vă ”prindă” exact așa cum ne-a prins și pe noi.

Le dorim mult succes colegilor noștri de la UNGURI DESPRE UNGURI și abia așteptăm episoadele viitoare.

Andrei Nistor

Articole recente

Egy mai példázat a vakságról

Milyen példázatot mondjak, vagy mihez hasonlítsam a mennyek országát? Hasonlatos a mennyek országa ahhoz, amikor egy vakot vezetnek.

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal

Proiectul urmăreşte promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecţia Bibliotecii Brukenthal.

Adult însoţit de un copil de 4 ani, blocat pe Piatra Secuiului

Cea mai mare parte din ansamblul Pietrei Secuiului, care are o altitudine de 1.128 de metri, este accesibilă doar căţărătorilor profesionişti

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

Mai multe articole de același fel

Se înființează Ecomuzeul Țării Moților

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului.

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.