fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVProgramul național ASAP, de colectare a deșeurilor în școli, aduce la Brașov...

Programul național ASAP, de colectare a deșeurilor în școli, aduce la Brașov o instalație spectaculoasă și o ”vânătoare de comori” pentru familii

Publicat în

spot_img
spot_img

Programul național ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este prezent la Forumul Orașelor Verzi ce transformă Brașovul într-o capitală verde europeană între 6 și 12 septembrie.

Inițiativa Fundației „The Institute”, sprijinită de Lidl Romania, ajută tinerii între 15 și 19 ani din întreaga țară să conștientizeze impactul și rezultatele concrete ale implicării lor în colectarea selectivă a deșeurilor începând cu sala de clasă, până în familie și în grupul de prieteni. Din 2019, comunitatea ASAP care numără astăzi peste 25.000 de tineri, a devenit partener al autorităților publice locale – școli și primării – în găsirea celor mai eficiente metode de valorificare a deșeurilor de plastic, în funcție de specificul local.

Generația de mâine este mai preocupată decât s-ar crede de perspectivele unui loc de muncă adaptat noii economii. Și, totodată, sunt conștienți de impactul pe care îl au atât individual, cât mai ales ca o voce unitară, asupra mediului social în care încep să fie prezenți încă din liceu”, explică sociologul Florian Fugașin, director program ASAP, rolul noii generații. „Astfel, ASAP devine platforma prin care o generație întreagă să se facă auzită. De profesori, de părinți și, poate în premieră, de autoritățile locale care găsesc prin reprezentanții acestei comunități preocupate de responsabilitatea socială un partener de dialog matur”, subliniază Fugașin.

În acest context, prezența la Forumul Orașelor Verzi din Brașov alături de peste 200 de primari din România și alte state U.E., de președinți de Consilii Județene și alți factori decidenți reprezintă unul din pașii începuți încă din 2019, odată cu lansarea programului național ASAP. Schimbul de bune practici, tehnologii moderne de valorificare a deșeurilor din școli și dialogul direct cu factorii decidenți este completat la Brașov de interacțiunea directă a voluntarilor ASAP cu cetățenii.

În Piața Sfatului a fost amenajată „Rezervația de plastic”, reversul unei rezervații naturale, exemplificând pericolul pe care deșeurile nereciclate îl reprezintă pentru mediul urban. Instalația interactivă arată toate etapele colectării plasticului, de la pliere, sortare și spălare, până la colectarea de către operatorii de salubritate. „Este exemplificarea vizuală a ce are de făcut în sala de clasă fiecare elev odată cu începerea noului an școlar”, precizează reprezentanții programului național ASAP.

Totodată, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, părinții și copiii se pot implica în colectarea selectivă sub forma unui treasure hunt (în perioada 10 – 12 septembrie, între 18:00 și 20:00) prin viitoarea „capitală verde”, primind la finalizarea celor opt etape câte un set de obiecte ASAP zero-waste (care nu impactează mediul înconjurător).

Dezbaterea „Green Schools” din cadrul Forumului Orașelor Verzi, transmisă joi, 9 septembrie de la ora 14:00 și pe paginile de Facebook @FOVBRAȘOV și @ArmataSelectariiAtenteaPlasticului, reunește specialiști în managementul deșeurilor din Slovenia, Finlanda, Germania și România. „Orașe precum Ljubljana sau actuala capitală verde europeană Lahti reciclează astăzi peste 95% din deșeuri, păstrând cele mai mici tarife din Europa și având eco-școli. Dialogul ASAP cu reprezentanții orașelor prezente la Forum ne ajută să îmbunătățim mecanismele prin care cetățenii și elevii sunt cooptați în asemenea demersuri, urmând ca bunele practici să le propunem și municipalităților partenere în inițiativa noastră națională”, explică Fugașin importanța dialogului cu oficialitățile române, în paralel cu dezvoltarea comunității ASAP.

Programul național ASAP derulează deja campanii de educare în școli, odată cu noul an școlar parteneriatul fiind extins în toate municipiile capitală de județ. Parteneriatele încheiat cu ministere de resort, unități administrativ-teritoriale și asociații non-profit prevede sprijinirea școlilor în completarea infrastructurii de colectare a deșeurilor reciclabile și cartografierea nevoilor specifice la nivel de comunități.

Despre ASAP România

Lansat în iunie 2020, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România.

ASAP este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune: de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Adrian Meitner

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

APM Brașov: A început evaluarea efectivelor speciilor de animale strict protejate 

Agenția pentru Protectia Mediului Brașov anunță că se desfășoară acțiunea de evaluare a speciilor de animale strict protejate: urs, lup, râs și pisică sălbatică – monitorizarea de primăvară.