Asociația Pro Infrastructură atrage atenția că pe Autostrada Transilvania, între Nădășelu și Zimbor, s-a produs o alunecare masivă de teren la km 11+300.
“Și numeroase zone cu sol instabil au dat bătăi de cap și constructorilor anteriori – Bechtel a sărit peste acest tronson și a început lucrările dincolo de Suplacu de Barcău spre graniță și Maltauro căruia i s-a reziliat contractul înainte de a pune o cupă de excavator în teren după ce a cerut costuri suplimentare imense”, scrie asociația pe Facebook.
Reprezentanții asociației au publicat și un clip realizat cu zona deasupra zonei afectate de alunecarea de teren.
Ei spun că este posibil ca traseul să fie schimbat.
“Actualul antreprenor general, UMB, în ciuda mobilizării excepționale, nu scapă de problemele majore de consolidare, iar execuția în aceste zone cu instabilitate este fie blocată (ca în cazul alunecării despre care vă vorbim astăzi), fie înregistrează întârzieri și, desigur, costuri în plus.
Deși constructorul actual depune toate eforturile pentru consolidarea versanților, soluțiile aplicate până acum nu par a avea rezultate favorabile. Experți desemnați de UMB și de CNAIR caută împreună soluții, luându-se în calcul inclusiv schimbarea traseului”, au notat ei.
CNAIR face precizări
CNAIR a transmis un punct de vedere referitor la alunecările de teren de pe amplasamentul viitorului tronson de autostradă Nădăşelu – Zimbor, parte a autostrăzii Transilvania.
CNAIR susâține că antreprenorul, care are şi calitatea de proiectant, pentru a adopta soluţiile optime care să asigure stabilitatea corpului autostrăzii, efectuează investigaţii geotehnice în vederea stabilirii naturii şi amplitudinii fenomenului.
După finalizarea acestor investigaţii, CNAIR, Antreprenorul şi specialiştii acreditaţi şi acceptaţi, vor stabili soluţiile tehnice aferente şi conforme cu legislaţia în domeniu.
Menţionăm că pe celelalte sectoare, Antreprenorul execută lucrări de săpătură şi umplutură, conform programului stabilit.