27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaVolum despre vechea scriere secuiască, publicat la Budapesta

Volum despre vechea scriere secuiască, publicat la Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

Un volum care prezintă relicvele scrierii secuieşti a fost publicat de Centrul de Cercetări pentru Ştiinţele Umaniste din Ungaria. “Amintiri despre scrierea secuiască. Corpus Monumentorum Alphabeto Siculio Exaratorum” are peste 900 de pagini şi include, printre altele, relatări istorice despre scrierea secuiască, inscripţii şi manuscrise, dar şi falsuri descoperite în diverse locuri.

“Volumul este conceput ca o lucrare de referinţă, una care va reprezenta, pentru mult timp, un punct de plecare foarte important şi o sursă indispensabilă pentru cercetări ulterioare ale scrierii secuieşti”, se arată în prezentarea făcută de Centrul de Cercetări pentru Ştiinţele Umaniste din Ungaria.

Potrivit acestuia, scrierea secuiască – cunoscută mai degrabă ca “scrierea runică secuiască-maghiară” – este o enigmă veche a preistoriei maghiare şi a istoriei secuieşti timpurii, care încă din epoca umanismului a tot atras atenţia istoricilor şi lingviştilor.

“Originea sa nu a fost elucidată; puţinele relicve care s-au păstrat au devenit cunoscute cu întârziere, după multe secretomanii. Până în cea de-a doua parte a secolului al XVIII-lea, nu a existat nici măcar o singură relicvă care să fi confirmat ceea ce se tot susţinea în diverse materiale, cronici şi lucrări ştiinţifice – că secuii ar fi avut, cândva, “nişte litere de-ale lor”, se arată în comunicat.

În prezentare se precizează că s-a pierdut până şi originalul primei inscripţii bisericeşti din Secuime care a fost menţionată vreodată şi care în secolul al XVIII-lea a fost copiată. Şi că era deja anul 1864 atunci când scriitorul şi etnograful Balázs Orbán a descoperit, la Inlăceni (judeţul Harghita), prima inscripţie secuiască care s-a păstrat în locul său original.

Cincizeci de ani mai târziu a fost publicată lucrarea lui Gyula Sebestyén, intitulată “Amintiri autentice ale scrierii runice maghiare”, care – potrivit prezentării – reprezintă o piatră de hotar în istoria cercetării scrierii secuieşti. “Autorul a avut un aport extraordinar, a adunat nenumărate scrieri păstrate în copie şi a adunat tot ceea ce s-a putut cunoaşte pe vremuri despre această scriere misterioasă, iar publicaţia sa a inclus până şi ilustraţii”, se aminteşte în comunicat.

Ca urmare a acestui fapt, în deceniile care au urmat au tot apărut noi şi noi inscripţii secuieşti şi manuscrise importante.

Volumul publicat acum poartă semnăturile lui Elek Benkő, Klára Sándor şi István Vásáry. Pe lângă o prezentare detaliată a inscripţiilor din Secuime (care apar de obicei în biserici), respectiv a unor extrase din manuscrise în scriere secuiască, cartea include – atât în limba originală, cât şi în traducere în limba maghiară – surse istorice care menţionează literele secuieşti şi explicaţii cu valoare istorică ce datează din secolele XVIII-XIX.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind ignorat de autoritățile române.

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

În osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi ai Dinastiei Arpadiene

Cercetătorii au putut dovedi că în osuarul de la Székesfehérvár se află și rămăşiţe ale regelui Sfântul Ladislau, dar și rămăşiţele altor regi ai Dinastiei Arpadiene. Ei sunt foarte aproape de posibilitatea identificării chiar a rămăşiţelor regelui Matia Corvin.