9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSSprijin de 428 de milioane de euro acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici...

Sprijin de 428 de milioane de euro acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat, pentru dezbatere, un proiect de Ordin pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1731/ 2015 privind instituirea schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole”. Bugetul schemei este de 428,02 milioane euro. Cuantumul maxim al sprijinului este de 70.000 de euro/proiect în cazul activităţilor productive şi de 50.000 de euro/proiect în cazul altor activităţi neagricole.

Scopul acestei scheme este de a acorda sprijin pentru înfiinţarea în mediul rural de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural.

„Cuantumul maxim al sprijinului este de: 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor productive; 50.000 euro/proiect în cazul altor activităţi neagricole”, arată documentul.

Bugetul schemei este de 428.027.422 euro contribuţie publică, în limita alocării din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Numărul estimat al beneficiarilor de sprijin prin schemă este de aproximativ 2.692 pentru acţiunile aferente submăsurii 6.2, respectiv de aproximativ 1.332 pentru acţiunile aferente submăsurii 6.4.

Submăsura 6.2 presupune sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale şi Submăsura 6.4 este pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole şi se derulează prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Domeniile acoperite în cadrul submăsurii 6.2: activităţi turistice – structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică, inclusiv punct gastronomic local; domeniile acoperite în cadrul submăsurii 6.4: activităţi turistice – modernizarea/extinderea/dotarea agropensiunilor, înfiinţarea/modernizarea/extinderea/dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, servicii turistice de agrement şi alimentaţie publică, inclusiv punctul gastronomic local.

Obiectivele schemei sunt: diversificarea economiei rurale şi crearea de alternative ocupaţionale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul neagricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spaţiul rural, conform fişelor tehnice ale submăsurilor 6.2 şi 6.4;  încurajarea menţinerii şi dezvoltării activităţilor meşteşugăreşti tradiţionale şi de producţie; digitalizarea activităţilor din mediul rural; încurajarea acţiunilor de protecţie a mediului; absorbţia de forţă de muncă neremunerată, excedentară, din agricultură; eradicarea sărăciei şi dezvoltarea economică a zonelor rurale.

Investiţia realizată în condiţiile acestei scheme de ajutor de minimis, precum şi activitatea sau întreprinderea nou-înfiinţată trebuie menţinute pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la momentul finalizării/ultimei plăţi aferente proiectului de investiţii. Ultima tranşă de plată va fi efectuată până la data de 31 decembrie 2025.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Mousse vegan de ciocolată, unt cu cimbru și chili sau savuroase beri artizanele, prezentate la Festivalul Alimentului, de la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7 iunie 2024, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, a XI-a ediție a Festivalului Alimentului, un eveniment ce aduce în prim-plan talentele și abilitățile studenților de la Facultatea de Ştiința şi Tehnologia Alimentelor (FSTA).

Invitație la Brunch în Banat, în satul Curtea din județul Timiș

Întotdeauna, în satul Curtea din județul Timiș, luna iunie are culoarea roz! La marginea așezării rurale, plantația de Rosa de Pesce și Sanset Grusea a familiei Grecu este în floare și mirosul rozelor umple aerul. Tanti Stela se pune pe treabă și – numai pentru voi! - transformă petalele florilor în gusturi și arome care să vă facă să vă îndrăgostiți de satul ei.

Cererile de plată ale fermierilor maramureșeni pentru campania anului 2024 trebuie depuse până în 7 iunie

Deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea încurajează toți fermierii maramureșeni să beneficieze de suportul dedicat al angajaților APIA în procesul de depunere a cererilor de plată pentru campania anului 2024. Deputatul PSD Gabriel Valer Zetea, candidat PSD pentru Președinția Consiliului Județean Maramureș. CMF: 21240002