Festivitate restrânsă, astăzi, la Țebea unde doar câteva sute de oameni au participat la comemorarea celor 149 de ani de la moartea Crăișorului Munților. La festivitate au venit oficialități locale și județene, parlamentari de Hunedoara și europarlamentari. Momentul festiv a fost ignorat de miniștrii din Executivul de la București precum și de către Președinția României. Guvernul a fost reprezentat doar de secretarul general adjunct, Mircea Abrudean, iar din partea Cotroceniului a fost trimisă o coroană de flori.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Serbările Naţionale – Ţebea 2021” au fost unele locale, dacă ținem cont de participarea restrânsă și de absența oficialităților reprezentative de la București. Motivul este dat de restricțiile impuse din cauza pandemiei, așa că târgul şi spectacolul folcloric, unde veneau de obicei mii de oameni, nu au mai fost organizate.

“Vremurile, încă pandemice, nu ne pot face să uităm de măreţia trecutului nostru şi de aceste meleaguri. Este vorba de un perimetru sacru al memoriei istorice româneşti, marcat de cele patru puncte cardinale ale Panteonului Moţilor: mult secularul gorun al lui Horea, mormântul unde îşi doarme somnul de veci marele nostru Erou Naţional Avram Iancu, mormintele eroilor căzuţi pentru apărarea pământului românesc şi biserica veche a localităţii Ţebea, capitala Ţării Zarandului”, a spus celor prezenţi episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie.

Ceremonialul de la Ţebea a inclus, ca în fiecare an, depuneri de coroane de flori, de față fiind primari din zonă, parlamentari și europarlamentari și, desigur, toate oficialitățile județene.

Dat fiind faptul că ieri Președintele Iohannis inaugura cu mare fast, la Sibiu, statuia baronului Samuel von Brukenthal, este greu de înțeles de ce în programul prezidențial nu a putut fi inclusă și prezența la Țebea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.