9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPalatul "Arany", inaugurat după lucrări de renovare finanțate cu bani de la...

Palatul „Arany”, inaugurat după lucrări de renovare finanțate cu bani de la guvernul maghiar

Publicat în

spot_img
spot_img

Clădirea Palatului „Arany”, din Salonta,cel mai vechi muzeu literar maghiar din România, a fost inaugurată după finalizarea lucrărilor de renovare care au costat peste 500.000 de euro, bani asigurați de Guvernul de la Budapesta. Clădirea va găzdui un centru cultural, în cadrul căruia va funcționa un spaţiu expoziţional, o galerie de artă și o sală de conferințe, dar și o cafenea. La etajva funcţiona o bibliotecă.

Palatul “Arany”, este situat lângă Turnul Ciunt, cel care găzduieşte Muzeul Memorial “Arany János”, o clădire care a fostrenovată în anul 2017, cu ocazia Anului Memorial Arany, tot cu sprijinul financiar al Guvernului ungar.

Potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România, Cseke Attilam, reînnoirea “clădirii celui mai vechi muzeu literar maghiar din România”, reprezintă o bucurie pentru maghiarii din Partium şi Transilvania, ba chiar şi pentru întreaga naţiune maghiară. Acesta a mai adăugat că 84 de monumente maghiare din Transilvania, “bastioanele comunităţii noastre” – cetăţi, castele muzee, biserici – se află în curs de renovare.

La rândul său,Miklós Kásler, ministrul ungar al resurselor umane, a susținut că toate amintirile maghiarilor trebuie păstrate, pentru că acesta este viitorul naţiunii. Politicianul a amintit că regretatul prim-ministru Széll Kálmán a iniţiat păstrarea memoriei lui Arany János, poet paşoptist, născut în Salonta, şi îngrijirea moştenirii lăsate de acesta.

În discursul său festiv, Miklós Kásler a menţionat că a sosit momentul ca fiecare naţiune să-şi recunoască şi să-şi reprezinte propriile valori şi tradiţii, pentru că “atunci regiunea se va putea consolida din nou şi va putea ieşi în evidenţă”.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel