Clădirea Palatului “Arany”, din Salonta, cel mai vechi muzeu literar maghiar din România, a fost inaugurată după finalizarea lucrărilor de renovare care au costat peste 500.000 de euro, bani asigurați de Guvernul de la Budapesta. Clădirea va găzdui un centru cultural, în cadrul căruia va funcționa un spaţiu expoziţional, o galerie de artă și o sală de conferințe, dar și o cafenea. La etaj va funcţiona o bibliotecă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Palatul “Arany”, este situat lângă Turnul Ciunt, cel care găzduieşte Muzeul Memorial “Arany János”, o clădire care a fost renovată în anul 2017, cu ocazia Anului Memorial Arany, tot cu sprijinul financiar al Guvernului ungar.

Potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei din România, Cseke Attilam, reînnoirea “clădirii celui mai vechi muzeu literar maghiar din România”, reprezintă o bucurie pentru maghiarii din Partium şi Transilvania, ba chiar şi pentru întreaga naţiune maghiară. Acesta a mai adăugat că 84 de monumente maghiare din Transilvania, “bastioanele comunităţii noastre” – cetăţi, castele muzee, biserici – se află în curs de renovare.

La rândul său, Miklós Kásler, ministrul ungar al resurselor umane, a susținut că toate amintirile maghiarilor trebuie păstrate, pentru că acesta este viitorul naţiunii. Politicianul a amintit că regretatul prim-ministru Széll Kálmán a iniţiat păstrarea memoriei lui Arany János, poet paşoptist, născut în Salonta, şi îngrijirea moştenirii lăsate de acesta.

În discursul său festiv, Miklós Kásler a menţionat că a sosit momentul ca fiecare naţiune să-şi recunoască şi să-şi reprezinte propriile valori şi tradiţii, pentru că “atunci regiunea se va putea consolida din nou şi va putea ieşi în evidenţă”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.