Atelierele de pictură în aer liber, organizate anual de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu în cadrul proiectului “Oraşul Artiştilor”, au trecut de la urban la rural, în contextul în care Sibiul sărbătoreşte Anii Drumeţiei. Cursanţii au pictat coline, arbori seculari, scene rurale, rezultatele putând fi admirate în cadrul unei expoziţii ce are loc în aceste zile în gara din Cornăţel.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Tablourile expuse în cadrul expoziţiei de pictură de la Cornăţel au fost realizate în ultimele luni în cadrul atelierelor organizate sub îndrumarea profesorului Cătălin Precup, cu ajutorul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Municipiului Sibiu, acţiunea fiind cofinanţată pe Agenda Culturală. Participarea a fost liberă, atelierele adresându-se oricărui pasionat de pictură, majoritatea cursanţilor fiind elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Ilie Micu”. Printre expozanţi se numără: Anca Costea, Felicia Drăghici, Florentin Logigan, Ioana Claudia Mărgărita, Dorina Murariu, Liviu Paraschivescu, Marilena Popa, Antonia Topîrcean şi Ioana Urdea.

În expoziţie sunt surprinse peisaje pitoreşti, ciurde de vaci şi o pădure spectaculoasă de arbori seculari, picturile fiind realizate în perioada iulie-septembrie în zona glimeelor din Cornăţel, la ieşirea din Caşolţ şi în zona ruralului, artiştii realizând peisaje care se axează pe lumea satului. “Pădurea seculară a fost un loc foarte bun pentru a studia copacii, o ocazie excelentă de a pune accent pe studiul copacilor, mai ales că în acea zonă sunt foarte expresivi”, spune coordonatorul atelierelor în cadrul cărora s-au realizat lucrările.

Lucrările surprind apusul, artiştii putându-şi explora creativitatea pe pânză folosind acrilice. “Am atins mai multe genuri în peisaj, ne-am dus să căutăm, să explorăm locurile. Trebuie să cauţi locul cel mai expresiv şi, când l-ai găsit, să vezi din ce punct îl observi, să vezi lumina Noi am încercat să surprindem lumina de apus şi am pictat în acrilic pe pânză, axându-ne pe culoare. Acrilicul îţi permite un lucru mai rapid, lucrarea se usucă mai repede şi poţi să o transporţi bine”, explică prof. Precup. În plus, participanţii au avut libertarea de a se lăsa ghidaţi de imaginaţie, întrucât nu au fost condiţionaţi de studiul de peisaj. “Nu a fost neapărat o condiţie ca ei să facă studiu de peisaj. Au avut libertatea de a interpreta, de a pleca de la ceva real dar să îşi folosească imaginaţia”.

Picturile realizate în cadrul atelierelor de pe Valea Hârtibaciului, organizate în cadrul proiectului “Oraşul Artiştilor”, sunt expuse într-un cadru inedit, în gara din Cornăţel. Expoziţia a fost deschisă din 4 septembrie şi va mai putea fi vizitată în fiecare duminică, atâta timp cât vremea va permite organizarea plimbărilor cu mocăniţa. În aceste zile, pe Valea Hârtibaciului au loc Zilele Mocăniţei, sibienii fiind invitaţi la plimbare cu trenul cu abur. Plecările se fac din gara din Cornăţel de la orele 9:00, 11:00, 13:30 şi 15:30.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.