Administrația comunei Ciugud a lansat recent o inițiativă demnă de toată lauda. Intitulată„Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”, inițiativa ciugudenilor presupunea organizarea unei mese rotunde la care să se discute cât se poate de serios despresoarta învățământului din zona rurală. În acest sens, au fost invitați să participe Președintele României,miniștri și secretari de stat precum și președinții comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților. Din păcate, cei mai mulți au declinat invitația și nu vor participa luni, odată cu deschiderea noului an școlar, la acest eveniment.
Ciugud Smart School – „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”. Aceasta a fost invitația pe care Primăria Ciugud a lansat-o președintelui României, unor miniștri și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților.
”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică. Unii dintre demnitari au acceptat invitația și vor fi luni alături de noi, în prima zi de școală, însă majoritatea s-au scuzat elegant că nu vor putea veni „din cauza crizei politice”. Cu tristețe spunem că au fost cazuri când nici măcar nu ni s-a răspuns la invitație. Nu îi nominalizăm, însă îi anunțăm public pe toți cei care cred în educația românească și au o funcție de demnitate publică cu atribuții în acest domeniu că, în septembrie, porțile Școlii Gimnaziale Ciugud sunt deschise. Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural (creat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație).”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Ciugud.
Ciugud Smart School este deja un model de bună practică și un proiect care se multiplică în multe comunități rurale.
”Din 2019, când am lansat prima școală smart din mediul rural din România, ne încăpățânăm să credem că școala de la țară are viitor și că putem face mai mult pentru copiii din satele României. Din 2019, am primit alături de noi în programul de mentorat – Ciugud Mentoring School – peste 200 de comunități sau școli rurale cu care am împărtășit din experiența noastră. Este, din păcate, singurul program public de mentorat pentru dezvoltarea educației din zona rurală. Nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei. Până aici am făcut totul singuri, însă de acum avem nevoie de sprijin guvernamental pentru a putea continua.”, se mai arată în comunicat.
Administrația din Ciugud și-a propus construirea unei școli noi, o școală pilot care să permită continuarea proiectului de mentorat pentru dezvoltarea și reforma învățământului din zona rurală.
”Am demonstrat că se poate și VOM REUȘI! Nu lăsăm să moară școala de la țară!”, mai spun reprezentanții Primăriei Ciugud