Cea de-a 36-a ediție a „Zilelor dovleacului” a adus în orașul sârbesc Kikinda mii de bănățeni în cele patru zile ale manifestării. După doi ani de pauză, românii din vestul țării au trecut granița în Serbia pentru a se bucura de târgul de produse tradiționale, obiectele de artizanat și bunătățile culinare. Nu în ultimul rând, celebrele răchii bănățene au fost și ele una dintre atracții.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Tradiționala manifestare „Zilele dovleacului” a îmbrăcat orașul Kikinda în straie de sărbătoare, astfel că, timp de patru zile, totul a avut culoarea portocalie, susține primarul Nikola Lukač. 

Manifestarea la Kikinda a început joi cu un program pentru cei mai tineri, care au concurat la jocurile cu dovleci. La concursul de tăiere, ascundere și transport al dovlecilor, precum și la cursa de porumb, au participat elevii claselor a V-a și a VI-a a două școli generale din mediul rural și din trei școli din oraș, iar cei mai buni au fost elevii de la Școala Generală „Jovan Popovic”. Locul doi a revenit Școlii Generale „Ivo Lola Ribar” din Novi Kozarci, în timp ce pe locul trei au fost elevii Școlii Generale „Vuk Karadzic” din Kikinda.

Partea de concert a manifestării „Zilele dovleacului” a început joi seară, la ora 20:00, când primadona Jadranka Jovanović a cântat împreună cu corul și orchestra „Atendite” din Kikinda. 

În cursul zilei de vineri, în mai multe locații din oraș, au fost organizate programe pentru toate generațiile. Pe terenurile de tenis ale Centrului Sportiv „Jezero” între orele 10:00 și 20:00, a fost organizat programul „Toți pentru tenis, tenis pentru toți”, iar în cadrul manifestării a avut loc și Turneul de tenis „Cupa dovleacului”. La Biblioteca Națională „Jovan Popović” s-a desfășurat o expoziție de desene ale preșcolarilor și elevilor școlilor generale și medii. În piața din centrul orașului a fost un „Mini târg al antreprenorilor”, la care și-au prezentat oferta antreprenori din Serbia dar și din regiune.

„Carnavalul preșcolarilor mascați” a avut loc și el tot vineri, când cei mai tineri cetățeni ai Kikindei au făcut o paradă pe străzile din centrul orașului, îmbrăcați în costume sub forma roadelor toamnei.

Seara a avut loc concertul grupului „Divlje jagode”, dar și cel al formației „Riblja corba”.

Ziua centrală a manifestării a fost sâmbătă, când piața din Kikinda s-a transformat în cea mai mare cameră pentru oaspeți. Programul dinainte de amiază a fost rezervat pentru „Micul dejun bănățean”, unde reprezentantele câtorva asociații de femei și-au prezentat specialitățile gastronomice. În orele dimineții a fost organizat concursul pentru cel mai greu și cel mai lung dovleac.

În cursul aceleiași zile, vizitatorii au putut viziona expozițiile „Concetățenii” și „Comandantul Uglješa” la Muzeul Național din Kikinda, precum și expoziția de picturi ale autoarei Ana Vrtačnik la Galeria „Terra”. ieri seară, de la ora 20:00, în Piața orășenească a avut loc concertul cunoscutei soliste vocale Svetlana Ražnatović – Ceca.

Astăzi, în ultima zi a manifestării, vizitatorii din nou s-au putut bucura de „Micul dejun bănățean”, iar ediția de anul acesta a tradiționalei manifestări „Zilele dovleacului” de la Kikinda a fost închisă prin concertul lui Zvonko Bogdan.

Foto credit: gradski.online

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.