Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc marți, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.
În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin cel Mare a văzut în plină zi, pe cer, o cruce formată din stele, cu inscripţia: ”In Hoc Signo Vinces”, adică ”Prin acest semn vei învinge”. Atunci le-a poruncit supușilor săi să realizeze o cruce din aur și argint, iar același semn să fie inscripționat pe toate scuturile și stindardele de luptă.
Împăratul a câștigat bătălia în 28 octombrie 312, și ajuns biruitor la Roma, a poruncit ca în mijlocul orașului să fie înălțată o cruce cu inscripția „Cu acest mântuitor semn, cetatea aceasta a fost scăpată de sub jugul tiranului”. Semnul crucii i s-a arătat Împăratului Constantin și în alte două războaie pe care acesta le-a purtat și câștigat. Atunci el a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce și a trimis-o pe mama sa Elena să descopere Lemnul Sfânt. Acest lucru s-a întâmplat pe dealul Golgotei, acolo unde au fost descoperite însă toate cele trei cruci: a Mântuitorului Iisus Hristos și ale celor doi tâlhari care au fost răstigniți alături de Dânsul.
Pentru a afla care este crucea pe care a fost țintuit Fiul lui Dumnezeu, Macarie, patriarhul Ierusalimului, le-a spus celor prezenți să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Aceasta din urmă a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.
În anul 335, Macarie, patriarhul Ierusalimului a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un un loc înalt, unde să o poată vedea tot poporul. Sfântul Împărat Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică denumită și Biserica Învierii Domnului, sfințită în luna septembrie a aceluiași an. Pe 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou de pe amvonul bisericii, Sfântul Lemn al Crucii Răstignirii, pentru toate persoanele care au vrut să îl vadă.
De atunci, această zi a rămas definitiv ca sărbătoare a Înălțării sau Arătării Sfintei Cruci.