fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTE”Prin acest semn vei învinge” - Creștinii prăznuiesc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci

”Prin acest semn vei învinge” – Creștinii prăznuiesc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci

Publicat în

spot_img
spot_img

Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc marți, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin cel Mare a văzut în plină zi, pe cer, o cruce formată din stele, cu inscripţia: ”In Hoc Signo Vinces”, adică ”Prin acest semn vei învinge”. Atunci le-a poruncit supușilor săi să realizeze o cruce din aur și argint, iar același semn să fie inscripționat pe toate scuturile și stindardele de luptă.

Împăratul a câștigat bătălia în 28 octombrie 312, și ajuns biruitor la Roma, a poruncit ca în mijlocul orașului să fie înălțată o cruce cu inscripția „Cu acest mântuitor semn, cetatea aceasta a fost scăpată de sub jugul tiranului”. Semnul crucii i s-a arătat Împăratului Constantin și în alte două războaie pe care acesta le-a purtat și câștigat. Atunci el a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce și a trimis-o pe mama sa Elena să descopere Lemnul Sfânt. Acest lucru s-a întâmplat pe dealul Golgotei, acolo unde au fost descoperite însă toate cele trei cruci: a Mântuitorului Iisus Hristos și ale celor doi tâlhari care au fost răstigniți alături de Dânsul.

Pentru a afla care este crucea pe care a fost țintuit Fiul lui Dumnezeu, Macarie, patriarhul Ierusalimului, le-a spus celor prezenți să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Aceasta din urmă a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

În anul 335, Macarie, patriarhul Ierusalimului a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un un loc înalt, unde să o poată vedea tot poporul. Sfântul Împărat Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică denumită și Biserica Învierii Domnului, sfințită în luna septembrie a aceluiași an. Pe 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou de pe amvonul bisericii, Sfântul Lemn al Crucii Răstignirii, pentru toate persoanele care au vrut să îl vadă.

De atunci, această zi a rămas definitiv ca sărbătoare a Înălțării sau Arătării Sfintei Cruci.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel