În perioada 18 – 19 septembrie, în localitatea Mărișel se va desfășura un festival devenit tradiție în Transilvania, și anume Ziua Muntelui. Prin această acțiune se dorește promovarea meșterilor populari din zonă, a turismului, agriculturii și produselor culinare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Evenimentul, ajuns la cea de-a 5-a ediție, va debuta sâmbătă, 18 septembrie, la ora 11.00, când va fi deschis un târg cu produse tradiționale moțești (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure, preparate din lapte). Totodată, pe parcursul zilei, va avea loc o expoziție de animale și un concurs pentru bovine, cabaline și ovine.

În ziua următoare, duminică, de la ora 13.00, va fi săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel, urmată de evocări și discursuri. De la ora 15.00 manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Nepoții Iancului” Mărișel, Ana-Maria Mariș, Ioana Marc, Diana Și Denisa Todea, Daria-Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Anicuța Roșu, Răzvan și Cosmin Roșu, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Andra Mariș, Grupul Tradițional „Mărișana”, Taragotiștii din Mărișel și Maria Livia Hetea.

Un moment special va fi și prezentarea filmului documentar etnografic „Claca la cosit”, realizat în această vară la Mărișel de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu sprijinul membrilor Grupului tradițional „Mărișana”.

sursă foto: Cluj

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania