La 15 septembrie 1937, Blaziu Guban (1904-1978), alături de doi parteneri, a înregistrat la Registrul Comerțului mica firmă din bucătăria casei sale în care producea cremă de pantofi, cu numele „Uzinele Chimice Guban Timișoara”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, iar în 1940 a primit statutul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producția de ceară și alte soluții pentru lipit încălțămintea. Cât timp s-a aflat în fruntea societății, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine, dar și să aducă inovații în procesele de producție din acea perioadă, alături de angajații săi.Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959. Lucrați manual, pantofii au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind exportată”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Fabrica Guban din Timișoara a fost singura din țară care a scăpat de naționalizare în 1948, deși  s-au făcut presiuni asupra lui Blaziu Guban. Cei aproximativ 50 de muncitori din acea perioadă au reușit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naționalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, directorul a abandonat lupta și a donat statului român atât brandul, cât și fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viață la cârma unității.

Pantofii de Guban au fost încălțați, de-a lungul timpului, de persoane celebre, printre care fostul președinte american Harry Truman, actrița Sophia Loren,  Gheorghe Gheorghiu Dej și Tudor Arghezi.

Anii au trecut iar compania a suferit mai multe transformări, dar în prezent, la Timișoara, se mai produce încălțăminte sub numele aceleiași mărci.

sursă foto: Muzeul Național al Banatului

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.