12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII BĂNĂȚENE84 de ani de la lansarea oficială Guban

84 de ani de la lansarea oficială Guban

Publicat în

spot_img
spot_img

La 15 septembrie 1937, Blaziu Guban (1904-1978), alături de doi parteneri, a înregistrat la Registrul Comerțului mica firmă din bucătăria casei sale în care producea cremă de pantofi, cu numele „Uzinele Chimice Guban Timișoara”.

Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, iar în 1940 a primit statutul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producția de ceară și alte soluții pentru lipit încălțămintea. Cât timp s-a aflat în fruntea societății, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine, dar și să aducă inovații în procesele de producție din acea perioadă, alături de angajații săi.Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959. Lucrați manual, pantofii au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind exportată”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Fabrica Guban din Timișoara a fost singura din țară care a scăpat de naționalizare în 1948, deși  s-au făcut presiuni asupra lui Blaziu Guban. Cei aproximativ 50 de muncitori din acea perioadă au reușit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naționalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, directorul a abandonat lupta și a donat statului român atât brandul, cât și fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viață la cârma unității.

Pantofii de Guban au fost încălțați, de-a lungul timpului, de persoane celebre, printre care fostul președinte american Harry Truman, actrița Sophia Loren,  Gheorghe Gheorghiu Dej și Tudor Arghezi.

Anii au trecut iar compania a suferit mai multe transformări, dar în prezent, la Timișoara, se mai produce încălțăminte sub numele aceleiași mărci.

sursă foto: Muzeul Național al Banatului

Răzvan Idvorean

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.