fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII BĂNĂȚENE84 de ani de la lansarea oficială Guban

84 de ani de la lansarea oficială Guban

Publicat în

spot_img
spot_img

La 15 septembrie 1937, Blaziu Guban (1904-1978), alături de doi parteneri, a înregistrat la Registrul Comerțului mica firmă din bucătăria casei sale în care producea cremă de pantofi, cu numele „Uzinele Chimice Guban Timișoara”.

Istoria Guban a început în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, iar în 1940 a primit statutul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producția de ceară și alte soluții pentru lipit încălțămintea. Cât timp s-a aflat în fruntea societății, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine, dar și să aducă inovații în procesele de producție din acea perioadă, alături de angajații săi.Prima pereche de pantofi Guban a fost lansată pe piața românească în 1959. Lucrați manual, pantofii au devenit rapid elita încălțămintei românești, cea mai mare parte a producției fiind exportată”, spun reprezentanții Muzeului Național al Banatului din Timișoara.

Fabrica Guban din Timișoara a fost singura din țară care a scăpat de naționalizare în 1948, deși  s-au făcut presiuni asupra lui Blaziu Guban. Cei aproximativ 50 de muncitori din acea perioadă au reușit, alături de conducerea fabricii, să amâne procesul naționalizării. Patru ani mai târziu, în 1952, directorul a abandonat lupta și a donat statului român atât brandul, cât și fabrica, în schimbul promisiunii că va rămâne pe viață la cârma unității.

Pantofii de Guban au fost încălțați, de-a lungul timpului, de persoane celebre, printre care fostul președinte american Harry Truman, actrița Sophia Loren,  Gheorghe Gheorghiu Dej și Tudor Arghezi.

Anii au trecut iar compania a suferit mai multe transformări, dar în prezent, la Timișoara, se mai produce încălțăminte sub numele aceleiași mărci.

sursă foto: Muzeul Național al Banatului

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.