Cetatea Orăștiei va intra luna aceasta într-un proces de reabilitare, care presupune realizarea de lucrări de reîntregire și reconstituire a zidurilor și turnurilor cetății, amenajări exterioare, amplasarea de mobilier urban, iluminat arhitectural și amenajarea circuitului de vizitare.
Joi, 16 septembrie a fost predat amplasamentul către câștigătorul licitației, care va demara lucrările în 27 septembrie. Termenul de finalizare este de 16 luni.
Proiectul are o valoare totală de 22,489,168.73 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 20,853,828.61 lei. Licitația de execuție a lucrărilor a fost câștigată de Asocierea SC Elis Pavaje SRL în calitate de lider de proiect, alături de SC Total Business Land SRL, SC General Game SRL și SC Iasicon SA.
”Este un proiect foarte important pentru municipiul Orăștie. Vorbim despre o investiție care depășește 4 milioane de euro și care se adaugă la celelalte pe care le avem în derulare pe zona centrală a orașului. Avem acum patru obiective de investiții majore pe zona centrală, investiții care, însumate, depășesc 20 de milioane de euro: Muzeul Civilizației Dacice, modernizarea zonei centrale protejate, transformarea fostei Case de Cultură într-un centru multicultural și, cel de-al patrulea, este restaurarea Cetății”, a declarat primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.
Cetatea Orăștiei este un ansamblu de monumente istorice aflat chiar în centrul municipiului. A fost construită în jurul anului 1300, dar a fost atestată documentar în anul 1544 de Sebastian Munster, iar în jurul anului 1560 de către Giovanandrea Gromo. Fortăreaţa a fost foarte bine proiectată şi solidă, iar aici s-au retras localnicii din calea invaziilor tătare şi, mai târziu, turcești. Cetatea cuprinde un spațiu restrâns, fiind considerată mai mult o biserică fortificată, decât o incintă orășenească.
În incinta ei a fost descoperită rotonda ecleziastică, o capelă circulară, care este un complex arheologic aflat sub nivelul solului și care datează, cel mai probabil, din secolul XI. Tot aici se află și ansamblul format din biserica reformată (calvină) refăcută în sec. XIV de maghiari și biserica evanghelică (luterană) ridicată în secolul XIX de sași.
credit foto: GoHunedoara