Cazul Horticultura tinde să se transforme într-o poveste fără sfârșit și probabil un subiect de campanie în următoarele alegeri. După ce primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a propus declanșarea procedurii de demitere a conducerii societății care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi, reacțiile unor politicieni nu au întârziat să apară.
Roxana Iliescu, avocată și consilier local din partea Pro România, spune că timișorenii sunt manipulați atunci când vine vorba de starea parcurilor și a malurilor Begăi din Timișoara și lansează un atac la adresa actualei conduceri a Primăriei. Aceasta recunoaște că trebuie făcute anumite schimbări, dar analizează în același timp și activitatea Consiliului de Administrație ( CA ), ”uns de administrația Fritz să îndrepte situația de la Horticultura SA”:
”În primul rând este important să știți faptul că de la momentul numirii acestui CA și până la momentul ședinței, membri structurii nu au avut nimic important de comunicat, de supus la vot, nefăcând nicio convocare AGA în tot acest timp. Întâlnirea a fost convocată de AGA și nu de CA, în principal pentru că le expirau mandatele și conducerea Primăriei era foarte interesată de prelungirea acestora.
După cum vă amintiți, în luna mai, în timpul ședinței AGA s-a venit cu o listă ce cuprindea numele noilor membri și sănătate bună. Și-au ales un președinte pe care nu-l cunoaștem și care nu a binevoit să ne onoreze cu prezența nici după patru luni. A rugat pe cineva să-l reprezinte în AGA, nu cu mandat, ci printr-un mail (?!).
Dacă tot sunt arzătoare problemele legate de starea parcurilor și a spațiilor verzi gestionate de Horticultura, mă gândesc ca ar fi fost extraordinar sa se prezinte în fața noastră, să-și susțină poziția si să vină cu soluții.
Nu s-a întâmplat acest lucru și nici “reprezentantul” său nu a scos un cuvânt legat de situația Acordului Cadru de Servicii nr SC 2020-14266 din data de 29.06.2020 încheiat pe 4 ani de Primărie și Horticultura și nici legat de Contractul subsecvent de servicii SC 2020-14314 din data de 29.06.2020, valabil până în vara acestui an, sau despre noul Contract valabil până anul viitor în vară.
Cum să vorbești despre respectarea obligațiilor contractuale sau nu de către această societate dacă tu nu faci în primul rând analiza acestor dosare?!
Nimic legat de actualizarea tarifelor conform legislație în vigoare, iar privitor la modul în care Primăria și-a onorat obligațiile de plată aferente lucrărilor deja executate, trebuie să facem pe detectivii particulari întrucât între susținerile conducerii executive a Societății și susținerile conducerii Primăriei există o diferență de doar câteva milioane neachitate”.
Roxana Iliescu a mai scris pe pagina sa personală că din discuțiile purtate, membri CA nu știu nici măcar ce zone sunt administrate sau lasă, din rea-credință, să planeze confuzia.
” Doar două exemple: contrar celor susținute public chiar de reprezentanții Primăriei, parcurile aflate în centrul orașului, Civic și Brătianu nu sunt în administrarea Horticultura, iar cu privire la malurile Begăi, societatea a adiministrat până în vara acestui an doar 3 km, abia din această vară, din august, atribuindu-se diferența de până la aprox. 22 km”.
Roxana Iliescu a mai scris că intenția actualei conduceri a Primăriei este aceea de a-și numi oamenii în cât mai multe funcții, iar pentru acest lucru sunt gata să facă orice, inclusiv să încalce legea:
”Directorii pot fi revocați oricând de către consiliul de administrație. În cazul în care revocarea survine fără justă cauză, directorul în cauză este îndreptățit la plata unor daune-interese. Pentru ce le trebuia vot în AGA?! Vă spun eu… să se mânjească și consilierii locali cu mizeria asta, că altă explicație n-am! În disperarea lor de a-și numi oamenii în cât mai multe funcții plătite din bani publici, calcă tot în picioare, inclusiv legea! Măcar de ar numi oameni competenți, dar din păcate, până acum, neștiutori de carte, abuzivi și sfidători!”, a mai scris avocata.