Interviu cu dirijorul corului de la Biserica Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”
Reporter: –De când dirijezi Corul de la Biserică Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie ?
Sebastian Stanc: – Cu ajutorul bunului Dumnezeu, corul de la Biserica Ortodoxă cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie l-am preluat în urmă cu un an, mai exact începând cu data de 1.07.2020, fiind o nouă provocare pentru mine, întrucât în trecut am mai fost dirijor la Bisericile „Buna Vestire” Centru din Alba-Iulia, respectiv „Buna Vestire! Geoagiu-Suseni, având o experiență necesară pentru o nouă misiune muzicală. Misiunea nu a fost deloc simplă, deoarece atunci când am preluat corul „Armonia”, acesta a necesitat prin muncă, răbdare și dăruire, în special din partea membrilor corului, multe repetiții pentru a cânta din nou în cadrul Sfintei Liturghii. Doresc pe această cale să le mulțumesc membrilor corului „Armonia” pentru efortul depus și pentru seriozitatea de care au dat dovadă. Precum spune psalmistul David: „Cântați Domnului cântare nouă, cântați Domnului tot pământul” (Psalmi 95,1). Așa să ne ajute Dumnezeu să-l cântăm împreună cu îngerii: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pământul de slava Lui !” (Isaia 6,3).
Reporter: -Ce te-a determinat să accepți această misiune responsabilă într-un lăcaș decult ?
Sebastian Stanc: – În primul rând dorința și dragostea de a cânta Domnului Dumnezeu și totodată îmi doream ca acest cor să aibă continuitate, fiind un cor cu tradiție în Orăștie, nu demult împlinind 100 de ani de la înființare.
Reporter: – Ce te leagă de Biserică, în general, și în muzică în special ?
Sebastian Stanc: – De mic copil mergeam împreună cu părinții la biserică, provin dintr-o familie modestă, tatăl meu fiind preot. Părinții au avut un rol deosebit de important în educația mea și pe această cale doresc să le mulțumesc. Îmi amintesc cu drag de slujbele frumoase care se oficiau la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăștie, de acele cântări corale și nu numai, care răsunau în „frumoasa Sofia”, de sfinții de pe pereții bisericii care parcă vorbeau, dar mai ales de mulțimea de oameni care era hipnotizată de starea paradisiacă din interiorul acestei biserici. Momente. Momente unice, învățături și trăiri care pot spune au pus piatra de temelie în ceea ce aveam să devin mai târziu. Muzica trebuie să o simți, nu doar să o cânți. Am avut această ocazie unică să o simt învățând cântările bisericești și vă mărturisesc că sunt sigur că niciodată nu cânt singur, ci mă simt de fiecare dată înconjurat de îngeri.
Reporter: – Despre pregătirea ta ce ne poți spune ?
Sebastian Stanc: – Am absolvit Seminarul teologic Ortodox „Sf.Simion Ștefan” din Alba Iulia, mai târziu absolvind și Facultatea de Teologie Ortodoxă, tot din Alba Iulia, iar în prezent studiez la Facultatea de Muzică Religioasă Alba Iulia, studiind totodată și la Master „Mediere Interculturală și Interreligioasă”.
Reporter: -Câte formații corale mai există acum în Orăștie ?
Sebstian Stanc: – În prezent în Orăștie sunt trei formații corale. În viitorul apropiat ne dorim să organizăm mai multe evenimente și concerte întru buna activitate culturală a orașului nostru.
Reporter: -Cum colaborezi cu preoții care slujesc la Biserica de pe strada Unirii, din „orașul Paliei” ?
Sebastian Stanc: – În prezent avem o colaborare frumoasă, pentru că există respect reciproc, având susținere din partea lor, atât duhovnicească, cât și administrativă, pentru buna desfășurare a activităților corale.
Reporter: -Câți membri are corul pe care-l dirijezi și din ce medii provin ?
Sebastian Stanc; – În prezent Corul „Armonia” este format din 30 de membri. Sunt studenți, tineri, profesori, oameni de rând, dar și pensionari. Însă vă spun, nu contează din ce medii provin, pentru că în casa Lui Dumnezeu toți suntem la fel. Îmi doresc cât mai curând să organizez o selecție pentru Corul „Armonia” în școlile și liceele din Orăștie, pentru a duce mai departe tradiția și istoricul acestui cor. Consider că tinerii sunt viitorul acestei țări și îndemn părinții să vină cu copiii la biserică, pentru că prin Împărtășirea cu Iisus Hristos care este calea, adevărul și viața, vor gusta la final din Împărăția Cerurilor întru viața de veci.
Reporter: -Ce îți propui pentru viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat ?
Sebastian Stanc: – În primul rând îmi doresc sănătate de la Dumnezeu. Mi-ar plăcea să organizăm mai multe activități culturale cu tinerii noștri din Orăștie, să-i integrăm în familia bisericii. Totodată îmi doresc să ajut oamenii, pe cei care au nevoie de ajutor, întrucât Hristos ne spune: „Nu e iubire mai mare decât să-și pună cineva sufletul pentru aproapele său” (Ioan 15,13). Trăim într-o lume dezbinată, din păcate. Omul se gândește la binele propriu, la ceea ce va fi mâine, însă viitorul omului este fapta bună ce o face acum, ci nu mâine, ce va dăinui în veci. Vă mulțumesc ! Doamne ajută !
Interviu realizat de Ioan Vasiu