11 premiere, ediții aniversare ale festivalurilor „FuxFeszt” și „HolnapUtán”, evenimente dedicate celor 20 de ani de existență a Ansamblului Nagyvárad – toate acestea sunt incluse în programul stagiunii 2021/2022 a Teatrului „Szigligeti Színház“ din Oradea. Este prima oară de la pandemie când spectatorii teatrului maghiar al Oradiei vor putea achiziționa, din nou, abonamente pentru spectacolele stagiunii.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La conferința de presă din 11 septembrie, managerul Czvikker Katalin a amintit de câteva rezultate bune înregistrate în perioada care a trecut: în ciuda faptului că și stagiunea aniversară de 120 de ani de la înființarea Teatrului Szigligeti, a trecut sub semnul pandemiei, trupele instituției au jucat 187 spectacole în fața a peste 25.000 spectatori. În ceea ce privește numărul total al spectatorilor și veniturile din vânzări de bilete în stagiunea trecută, instituția a reușit să îndeplinească peste 60% din angajamentul asumat în proiectul de management, lucru care, în condițiile cunoscute, poate fi considerat o reușită – a afirmat managerul. Referitor la reorganizarea instituțiilor culturale, despre care s-a vorbit în ultima perioadă, Czvikker Katalin a declarat: „Dacă este nevoie de noi, atunci acest sistem nu poate fi desființat sub nici o formă”.

În cadrul conferinței de presă, directorii artistici ai trupelor au anunțat programul stagiunii 2021/2022. Tematica spectacolelor Trupei Lilliput se organizează în jurul ideii de curaj – a spus Botházy-Daróczi Réka. Totodată, între 6-10 octombrie 2021, Trupa Lilliput organizează cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Teatrelor de Păpuși Maghiare din România, „FuxFeszt”, iar seria premierelor va fi deschisă de un spectacol care nu s-a putut realiza în stagiunea trecută din cauza contextului pandemic, „Circul care n-a fost”.

Directorul artistic al Ansamblului Nagyvárad, Szabó Enikő Ágnes, i-a prezentat pe cei doi noi membri ai trupei, Törteli Nadin și Barabás Hunor, care s-au alăturat echipei în cursul stagiunii trecute, iar acum, îi așteaptă niște roluri importante. Prima premieră a stagiunii va fi adaptarea la teatru-dans a tragediei de Sofocle, „Antigona”, cu Törteli Nadin în rolul titular. Apoi, va urma spectacolul „Dansuri solo 2”, în cadrul căruia artiștii de dans contemporan ai trupei vor prezenta câte un solo scurt. Producția folclorică pe scenă mare a stagiunii va fi „La belle époque”, coregrafat de dansatorii Fitos Dezső și Kocsis Enikő. În anul 2022, Ansamblul Nagyvárad împlinește 20 ani de existență. Pentru a marca aniversarea, între 11-13 februarie, va avea loc un sfârșit de săptămână dedicat acesteia, iar apoi, între 21-24 aprilie 2022, instituția noastră va găzdui festivalul itinerant Întâlnirea Ansamblurilor Populare Maghiare din Transilvania.

Directorul artistic al Trupei Szigligeti, Novák Eszter, a început prin a reaminti publicul de faptul că Teatrul Szigligeti a rămas cu o singură sală de spectacole, iar această situație afectează grav planurile pentru noua stagiune. „Tocmai din acest motiv, pentru noua stagiune, ne-am propus să realizăm cât mai multe producții de anvergură, cu distribuție mare, care le oferă actorilor niște roluri interesante” – a spus Novák Eszter, adăugând: în spațiul amenajat în casa Leda (pe str. Republicii), vor avea loc atât repetiții pentru spectacole, cât și, de exemplu, evenimente de teatru-lectură.

Prima premieră a Trupei Szigligeti, „Csongor și Tünde”, în regia Ancăi Bradu, va avea loc în 1 octombrie. A doua premieră, „Vizita bătrânei doamne” de Dürenmatt, regizată de Novák Eszter, va avea în distribuție toți membrii trupei, iar, în rolul titular, o veți putea urmări pe Fábián Enikő, care își sărbătorește al 40-lea an în sânul instituției noastre. Pentru seara de Revelion, vă pregătim oepreta „Gül Baba” de Huszka Jenő, în regia lui Forgács Péter, iar în a doua parte a stagiunii, Botos Bálint montează comedia lui Erdmann, „Sinucigașul”. Ultima premieră din stagiune va fi „Jocuri în castel” de Molnár Ferenc, regizată de Balogh Attila.

Conferința de presă a fost încheiată de Novák Eszter, care a spus: „Credem că a fi împreună, a participa la povești jucate de oameni reali, este un miracol. De aceea, sperăm că publicul va rămâne alături de noi și în noua stagiune.”

Pentru anul 2021/2022, Teatrul Szigligeti lansează nouă tipuri de abonament tradițional, respectiv un abonament liber. Mai multe informații despre oferta de abonamente găsiți accesând site-ul oficial al teatrului, www.szigligeti.ro, respectiv în caietul de program al stagiunii, pe care îl găsiți la casieriile și punctele de promovare ale Teatrului Szigligeti. Prima zi de vânzare a abonamentelor a fost 14 septembrie. Abonamentele pot fi achiziționate doar la casieria centrală a teatrului. Bilete pentru spectacole se găsesc la casieriile Teatrului Szigligeti, sau online, pe pagina szigligeti.biletmaster.ro.

Programul casieriei centrale (intrare dinspre strada Madách nr. 2):

Luni: închis

Marți, joi: 10-19

Miercuri, vineri: 13-19

O oră înaintea începerii spectacolelor.

Programul casieriei Arcadia:

Luni: 10-17

Miercuri, vineri: 10-13

O oră înaintea începerii spectacolelor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania