21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂUDMR propune ca toţi membrii adulţi ai unei familii să beneficieze de...

UDMR propune ca toţi membrii adulţi ai unei familii să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului

Publicat în

spot_img
spot_img

Congresul UDMR a votat, vineri, la Sângeorgiu de Mureş, “Programul UDMR pentru sprijinirea familiilor”, între principiile adoptate propunându-se ca toţi membrii adulţi ai unei familii să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului, taţii să beneficieze de concediu extins pentru creşterea copilului, precum şi implicarea bunicilor în creşterea nepoţilor, dar şi participarea copiilor şi a nepoţilor la îngrijirea bunicilor.

“De trei decenii încoace, politica UDMR se axează cu precădere pe bunăstarea comunităţii maghiare din Transilvania şi pe protecţia drepturilor acesteia. Acest obiectiv prioritar nu a fost schimbat nici de contextul politic din România, nici de ascensiunea forţelor extremiste sau de dificultăţile cauzate de pandemia de COVID-19. În vremuri grele, trebuie să consolidăm familia – cel mai stabil liant al societăţii, pilonul de bază al comunităţii noastre. Când ne-am stabilit obiectivele de guvernare, am ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a consolida comunitatea este consolidarea familiilor prin folosirea instrumentelor de guvernare. Subfinanţarea şi imprevizibilitatea sistemelor de sprijin îngreunează şi descurajează întemeierea unei familii pentru foarte mulţi tineri. Prioritatea UDMR este elaborarea şi adoptarea, până la 31 decembrie 2021, a unei propuneri de politică familială prin care statul va diminua semnificativ povara financiară pentru familiile tinere. Un program care îi va ajuta pe tinerii din România să îşi găsească un loc de muncă, să îşi întemeieze o familie, să îşi facă un trai şi să îşi construiască un cămin aici, în ţară, să îşi asume creşterea a cât mai mulţi copii”, se arată în documentul adoptat de Congresul UDMR.

Pachetul de politici familiale al UDMR are în vedere familia formată din mai multe generaţii şi pune accentul pe o serie de principii.

“Toţi membrii adulţi ai unei familii să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Dorim creşterea cuantumului indemnizaţiei după naşterea celui de-al doilea copil. Bunicii şi fraţii adulţi care nu au loc de muncă ar trebui, de asemenea, să poată primi indemnizaţie pentru creşterea copilului, dacă sunt de acord să ia parte la îngrijirea acestuia în timp ce părinţii lucrează. Taţii, de asemenea, trebuie încurajaţi să participe la îngrijirea copiilor: vom extinde semnificativ durata concediului pentru creşterea copiilor şi a concediului suplimentar la care au dreptul taţii”, se arată în document.

De asemenea, în privinţa subvenţiilor acordate de stat, UDMR a arătat că este în favoarea acordării unor forme de sprijin care să îi motiveze pe beneficiari în adoptarea unor măsuri active şi responsabile.

“Astfel, statul ar trebui să folosească o parte din suma destinată alocaţiei pentru copii cu prioritate pentru acoperirea cheltuielilor de îngrijire timpurie a acestora (reţea de asistenţi medicali neonatologi, îngrijire familială, dezvoltarea reţelei medicilor de familie şi pediatrilor), respectiv să instituie un sistem de tichete pentru utilizare specifică în domeniile educaţiei, sportului, sănătăţii şi culturii”, precizează documentul.

O atenţie sporită se va acorda familiilor numeroase, care ar putea beneficia de un ajutor semnificativ din partea statului (reducerea bazei de impozitare, facilităţi la achiziţia autoturismelor şi a voucherelor de vacanţă), dar şi din partea administraţiilor locale reducerea impozitului pe proprietăţi imobiliare şi vehicule, acordarea trusoului pentru bebeluşi, alocarea de terenuri familiilor numeroase pentru construirea unei locuinţe, facilităţi pentru parcare, pentru folosirea bazelor sportive, participarea la evenimente culturale şi de agrement).

“Politica familială a UDMR se axează pe familia formată din mai multe generaţii (multi-generaţională), în care există cooperare, sprijin şi reciprocitate în responsabilităţi. Susţinem şi considerăm importantă implicarea bunicilor în creşterea nepoţilor, dar şi participarea copiilor şi a nepoţilor la îngrijirea bunicilor. Trebuie să sprijinim construirea unei cariere profesionale simultan cu creşterea copiilor. În contextul pandemiei, societatea, instituţiile de învăţământ şi angajatorii au devenit mai receptivi la programul de lucru flexibil, la telemuncă şi la educaţia online. Această evoluţie favorabilă ar trebui folosită în beneficiul familiilor cu copii mici, prin încurajarea creării condiţiilor pentru munca la domiciliu (scutirea de impozit pentru munca la domiciliu, sprijin pentru cheltuielile de întreţinere, plata abonamentelor la internet şi sprijin pentru achiziţionarea echipamentelor IT necesare activităţii profesionale)”, mai susţine programul UDMR.

În plus, statul trebuie să sprijine achiziţia de locuinţe pentru familiile tinere şi construirea de creşe.

“Prin acordarea de împrumuturi preferenţiale şi subvenţii, statul trebuie să îi sprijine pe tineri în cumpărarea de locuinţe şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. UDMR a propus ca, încă din această toamnă, Guvernul să preia de la administraţia locală costul funcţionării creşelor, astfel încât să existe creşe şi în localităţile mici, care altfel nu ar dispune de resurse proprii suficiente în acest scop. Totodată, am iniţiat reducerea preţului pentru locuinţele ANL pentru tineri la un nivel similar cu cel din 2019, facilitând astfel accesul familiilor tinere la o locuinţă”, se mai arată în documentul adoptat de Congresul UDMR. 

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

Ion Iliescu a fost trimis în judecată, în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii

Și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie