În acest weekend este marcată vernisarea unei expoziţii – eveniment, organizată în excepţionalul spaţiu oferit de Institutul Cultural Român, Accademia di Romania din Roma. Proiectul este realizat în cadrul parteneriatului Facultăţii de Arte şi Design Timişoara cu Asociaţia şi Revista bilingvă Orizonturi Culturale Italo-Române (orizonturiculturale.ro), care promovează relaţiile culturale dintre cele două ţări printr-o activitate editorială intensă şi prin mediere interculturală.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În perioada 17 – 30 septembrie, Accademia di Romania din Roma și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, în colaborare cu Asociația Orizonturi Culturale Italo-Române din Timișoara, prezintă expoziția de artă „Recurențe – Expoziția profesorilor de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara”. Expoziţia grupează o selecţie de lucrări ale profesorilor Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara şi pune în lumină aspecte care se prelungesc, revin, se dezvoltă şi sunt asimilate unui nivel elevat al coerenţei operelor acestora.

Expoziția curatoriată de Maria Orosan-Telea reunește lucrările profesorilor de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara: Vică Adorian, Dacian Andoni, Daniela Constantin, Adriana Lucaciu, Stelian Acea, Eugen Bârzu, Rudolf Kocsis, Hedy M-Kiss, Liliana Popa, Cristian Sida, Daniel Apostu-Teodorescu, Cristina Daju, Ion Gherman, Gabriel Kelemen, Sergiu Mădălin Mărienuţ, Filip Petcu, Bogdan Raţă, Dumitru Remus Rotaru, Anamaria Şerban, Claudiu Toma, Silvia Trion, Mihai Zgondoiu, Dorina Laura Duduleanu, Smaranda Sabina Moldovan, Andrei Părăuşanu, Camil Mihăescu, Diana Andreescu, Gloria Grati, Eduard Jakabhazi, Andreea Palade-Flondor-Străin, Dumitru Penteliuc-Cotoșman, Valentina Ştefănescu, Alexandru Cristian Bunii, Daniela Catona, Matei Gaşpar, Victor Gingiu, Cristina Lazăr, Iosif Mihailo, Corina Nani, Eugenia Elena Riemschneider, Sandra Suciu, Eniko Erzsebet Szucs, Sorin Vreme, Sergiu Zegrean, Réka Adorjani-Györgypal, Claudia Feti, Andreea Pleşa.

Inaugurarea expoziției a avut loc vineri, 17 septembrie, ea urmând să rămână deschisă pentru public în perioada 18-30 septembrie 2021, în intervalul 10:00 – 13:00 și 15:00 – 19:00.

Expoziția Recurențe prezintă o selecție de lucrări ale profesorilor Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara și pune în lumină aspecte care se prelungesc, revin, se dezvoltă și sunt asimilate unui nivel elevat al coerenței operelor acestora. Nu este vorba despre serialitate în sensul strict al termenului. Sunt prezentate viziuni individuale care își fundamentează conceptele estetice și transpunerea lor în obiecte de artă, pe o dinamică de tip trans-serialitate.

Selecția curatorială urmărește elemente de continuitate ce au revenit sub diferite forme în creația fiecărui artist, atât în raport cu el însuși, cât și unii în raport cu alții. Nucleele permanente de la care emană noi și noi soluții compoziționale, temele reinterpretate, contextualizate diferit în funcție de perioada în care s-a revenit asupra lor, concură spre alcătuirea unei expoziții rafinate și unitare. Recurențe este un proiect expozițional autoreferențial și autoreflexiv, de afirmare a unei identități colective reflectate prin ceea ce este statornic, profund și așezat în creația actualilor profesori ai Facultății de Arte și Design din Timișoara.

Facultatea de Arte şi Design din este una din cele unsprezece facultăţi ale Universităţii de Vest din Timişoara, care, prin specificul său vocaţional, este unul din pilonii programului nostru multianual desfăşurat sub genericul “La UVT, Cultura este Capitală!”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania