Biserica din Filiași, suburbie a orașului harghitean Cristuru Secuiesc, a fost sfințită duminică, după finalizarea amplelor lucrări de renovare finanțate în cea mai mare parte cu bani de la guvernul maghiar. Biserica este folosită atât de comunitatea reformată cât și de comunitatea unitariană, fiind un exemplu de bună înțelegere inter-confesională.
Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, a spus la eveniment că, deşi renovarea bisericii din Filiaş reprezintă
doar unul dintre cele aproximativ 400 de proiecte lansate în ultimii cinci ani de către Biserica Reformată din Ardeal, aceasta este, poate, cea mai deosebită dintre ele, întrucât nu numai că a fost renovată o biserică, ci a fost consolidată şi relaţia amiabilă dintre cele două comunităţi religioase din localitate.
În introducerea predicii sale, episcopul unitarian István Kovács a spus că biserica ar putea fi, pe bună dreptate, un simbol al coabitării paşnice a întregii comunităţi transilvănene. În timp ce lumea de astăzi este caracterizată din ce în ce mai mult de polarizare, cei din Filiaşi formează, de secole întregi, o comunitate foarte închegată, a adăugat episcopul.
“Acest lucru este exemplar, căci Dumnezeu nu este evocat prin pietre, cărămizi şi biserici, ci de comunitatea care este formată în interiorul acestora”, a spus István Kovács.
În discursul susţinut, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale din
cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a amintit de un text de-al lui Balázs Orbán, de la mijlocul secolului al XIX-lea, în care acesta elogia relaţia fraternă dintre cele două confesiuni.
Continuând ideea, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că scopul este şi astăzi acela ca atât în Transilvania, cât şi în tot Bazinul Carpatic, să reuşim să păstrăm o comunitate puternică, unită, ai cărei membri îşi respectă reciproc tradiţiile, credinţa şi limba. În opinia sa, renovarea acestei bisericii folosite de două comunităţi religioase diferite dovedeşte faptul că acest lucru chiar funcţionează: o comunitate care îşi renovează biserica dovedeşte că are un trecut şi că îşi imaginează şi viitorul tot aici.
La recensământul din 2011, în Filiaş au fost înregistraţi 1100 de locuitori, dintre care 900 s-au declarat a fi maghiari.