Clujotronic revine din 1 în 3 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj cu o explozie de lumină şi vibraţie, energie şi jocuri, experienţe imersive şi întâlniri memorabile. Ajuns anul aceasta la a zecea ediţie, festivalul organizat de Institutul Francez şi de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca conectează trecutul, prezentul şi viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri 1 octombrie de la ora 20.00 în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primului joc video educativ, marca Clujotronic. Acest joc este rezultatul ideathon-ului organizat în luna mai, în cadrul căruia participanţii au lucrat la conceptul unui joc video care să dezvolte capacitatea de luare a deciziilor şi gândirea critică a adolescenţilor. Ideea a fost ulterior transformată într-un joc pe mobil de studioul clujean Tractor, Set, Go!.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de Clujotronic, trei dintre artiştii care au marcat istoria festivalului, Alex Halka (RO), Kiritan Flux (GE) şi Matthieu Tercieux (FR) au răspuns provocării de a crea împreună un proiect original de artă digitală interactivă. Aşa a luat naştere Infected Hardware care promite să transforme, timp de 3 seri, curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental în care anticorpii audio-vizuali vor recalibra trecutul şi vor imuniza viitorul. Festivalul va prezenta, de asemenea, un proiect omagial dedicat artistului român Rodion, pionier al muzicii electronice, dispărut dintre noi la începutul acestui an. Un program special va fi oferit de colectivul Playtronica (DE) care, prin intermediul senzorilor şi al sunetelor va crea o orchestră inedită.

Expoziţia de artă digitală cuprinde anul acesta 5 lucrări care explorează noi posibilităţi de conectare şi interacţiune prin sunete, culori sau vibraţii, dar şi prin emoţiile împărtăşite. Acestea au fost selectate în urma unui apel la proiecte, care a adunat peste 30 de propuneri din partea artiştilor români din toată ţara.

Ele vor fi completate de cele 6 proiecte realizate în cadrul CoLaboratory 2.0, programul de rezidenţe artistice digitale susţinut de centrele culturale germane din România, care au adus împreună artişti români şi germani.

Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o lucrare curatoriată de One Night Gallery care îmbină tapiseria şi realitatea augmentată. În cadrul expoziţiei va fi prezentată şi cartea pop-up, augmentată 3D, realizată de colectivul francez Adrien M & Claire B, precum şi instalaţia multimedia Heroes a artistei germane Carmen Buchner care aduce în prim-plan digitalizarea amintirilor, ca o punte între trecut şi viitor.

Realitatea virtuală ocupă şi anul acesta un loc central. Printre instalaţiile VR prezentate se numără Empath, o lucrarea realizată în cadrul Digital Interactive Arts şi Biolum, proiect franco-german ce propune o experienţă science-fiction în realitate virtuală, prezentată, în premieră, în România. Vizitatorii vor pătrunde în misterioasa frumuseţe a adâncurilor oceanelor, ghidaţi de vocea actriţelor Charlotte Rampling şi Dominique Tipper.

Nu vor lipsi nici jocurile video independente, selecţia fiind orientată spre proiecte inovatoare din Franţa, Germania şi România, care contopesc divertismentul cu educaţia. În online, pasionaţii de jocuri video sunt invitaţi să participe la 2 ateliere susţinute de experţi germani şi francezi. Schimbul de idei şi resurse va fi continuat prin dezbateri şi discuţii, tradiţionalul Game Jam urmând să se desfăşoare în luna noiembrie a acestui an.

Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu performance-ul audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, acompaniat de motion designerul Romain Navier. Live-ul “Terre Promise” creează un univers poetic colorat care însoţeşte ritmurile electro, breakbeat şi house.

Intrarea la festival este liberă. Accesul publicului este condiţionat de prezentarea certificatului verde european de vaccinare sau a unui test rapid antigen negativ. Purtarea măştii este obligatorie atât în interior, cât şi în curtea Muzeului de Artă. Condiţiile de acces vor fi actualizate în conformitate cu măsurile de siguranţă în vigoare, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri la momentul respectiv. Având în vedere situaţia la nivel naţional şi internaţional, programul festivalului poate suferi modificări.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania