Festivalul Kürtőskalács şi al deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe, amânat timp de un an din cauza pandemiei de COVID-19, va avea loc la începutul lunii octombrie, iar la concursul pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc învelit în zahăr ars şi-au anunţat participarea 12 firme din zonă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia 4 a unei mult aşteptatei Sărbători: Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021. Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei sărbători populare, al cărei scop a rămas acelaşi: să trăim bucuria de a fi împreună, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, în jurul celebrului Concurs Kürtőskalács-ului Anului în Ţinutul Secuiesc şi în inima Târgului de produse tradiţionale, dar şi în jurul unor programe culturale pentru toate vârstele”, se arată într-un comunicat de presă.

La concursul Kürtőskalács-ul anului s-au înscris 12 producători, care, sâmbătă, vor trebui să prepare kürtőskalács după o reţetă tradiţională, iar duminică să reinterpreteze reţeta tradiţională şi să prepare un colac secuiesc într-un mod creativ.

Preşedintele juriului va fi maestrul cofetar Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe, premiat pentru creaţie artistică la prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale.

Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii. Cred că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de a petrece timp împreună, iar festivalul este o sărbătoare demnă de acest simbol al gastronomiei secuieşti. În Ţinutul Secuiesc, kürtőskalács-ul a colorat sărbătorile în familie, în acelaşi timp nu trebuie să uităm că el oferă astăzi un mijloc de trai pentru multe familii. Ne bucurăm că anul acesta avem posibilitatea de a organiza Festivalul Deliciilor Dulci. În cadrul evenimentului, veţi avea ocazia să gustaţi cele mai bune kurtoskalacs-uri din regiune, pe lângă acestea, Festivalul va oferi multe surprize, atât celor mici, cât şi adulţilor. Vom preparaKürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, citat în comunicat.

În programul festivalului sunt cuprinse diverse evenimente culturale, sportive, recreative şi educative, printre acestea numărându-se şi concertul trupei 3 SUD EST.

Potrivit organizatorilor, acestea se vor desfăşura cu respectarea reglementărilor sanitare în vigoare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

“Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul ‘De la spic până la cozonac’. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Şcoala micului maestru în prepararea kurtoskalacs-ului, unde copiii vor fi învăţaţi cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla de povestea spicului de grâu, cu toate episoadele sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit şi cum se coace kurtos-ul”, au menţionat organizatorii.

Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu mai mulţi ani o campanie de promovare a kurtoskalacs şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele gastronomice “înrudite” cu acesta.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, casa de cultură Konya Adam, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Organizaţia Asociaţiilor Fermierilor din Ţinutul Secuiesc şi Tega SA

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania