Zilele Artei Bizantine, un eveniment ideat și materializat sub îndrumarea Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, împreună cu care își propune să arate ethosul bizantin în lumea secolului XXI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Evenimentul început în 2005 a adus în fiecare an în atenție teme de interes din tradiția bizantină, dintre care amintim arta icoanei, arhitectura, muzica, educația, filosofia, vestimentația și altele, oferind publicului posibilitatea de a învăța, prin conferințe, cursuri și ateliere de lucru susținute de invitați de seamă din domeniile prezentate. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin.

Evenimentul din acest an aduce în atenția publicului din cinci orașe expoziții inedite, care vor cuprinde icoane și lucrări pavimentare realizate în tehnica mozaicului de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia. În prima zi, joi, 23 septembrie, de la ora 8:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, iar seara de la ora 18:00 va fi slujba Vecerniei, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. A doua zi, 24 septembrie, de la ora 09:00 va avea loc, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, un atelier de mozaic, unde cei interesați pot vedea etapele și modalitatea realizării unei lucrări în mozaic, iar de la ora 16:00, la Galeriile Byzantia din subsolul bisericii „Învierea Domnului” de pe strada Viilor nr. 33, va avea loc o expoziție de artă.

Sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 8:00, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 17:00, la Primăria Municipiului Mediaș, va avea loc expoziția de artă bizantină.

Duminică, 26 septembrie, de la ora 9:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, răspunsurile fiind date de corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 14:00, la Liceul de Arte „Regina Maria”, va avea loc un atelier de mozaic. De la ora 16:00, la Museikon va avea loc expoziția de artă, urmată de slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului la Catedrală, de la ora 18:00.

În ultima zi a evenimentului, luni, 27 septembrie, de la ora 8:00 va avea loc la Deva, la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de un atelier de mozaic la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, de la ora 11:00. De la ora 16:00 va avea loc, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, o expoziție de artă urmată de un concert de muzică bizantină.

Această manifestare artistică dorește să fie o împărtășire din tradiția autentică a Bisericii, ca temelie a vieții în imperiul bizantin, care își păstrează în Hristos caracterul atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, însăși împărăție și icoană a împărăției eshatonului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania