Un nor toxic ajunge astăzi în România, după erupția violentă a vulcanului La Palma din Spania care a aruncat în atmosferă cantități uriașe de cenușă plină de particule și compuși chimici dintre cei mai periculoși. Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, atrage atenția, într-o postare pe pagina de socializare, că o cantitate foarte mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați) care sunt aduși la sol prin precipitații și influențează concentrația ozonului.
Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică. Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seara. Așadar, România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.
Profesorul Gurului susține că, odată cu erupția vulcanului, au fost împrăștiați în atmosfera compuși precum clor și brom, care pot interacționa cu alți compuși prezenți deja în atmosferă, afectând stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă spre pământ, iar asta creează un efect de răcire.
Profesorul Siviu Gurlui spune este indicat ca persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest a țării, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare.
Râuri de lavă s-au scurs pe versanţii vulcanului de pe insula spaniolă La Palma. Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe mica insulă din Oceanul Atlantic, a expulzat în ultimele șase zile mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au dus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.
Experţii au anunţat că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă, iar măsurătorile efectuate în cadrul monitorizării vulcanice de la începutul erupţiei au înregistrat cea mai înaltă activitate energetică de până în prezent, vineri după-amiază.
Foto: Facebook Silviu Gurlui