5.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIINȚĂ, INOVAȚIE ȘI CERCETAREVIDEO | Un test mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR, descoperit...

VIDEO | Un test mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR, descoperit de tinerii cercetători de la OncoGen Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Tinerii cercetători de laCentrul OncoGen din Timișoara au reușit să realizezeun test de mare precizie, comparabil cu RT-PCR, dar mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, în cazul de față în infecția cu virusul SARS-CoV 2.

Noul test se bazează pe tehnologia CRISPR, de editare genetică, tehnologie pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar. Este un test de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale.

Descoperirea tinerilor cercetători OncoGen poate fi înțeleasă mai bine, urmărind materialul video de mai jos:

Așa după cum bine se cunoaște, pandemia a prins sistemul medical românesc nepregătit. Au fost necesare multe luni până la apariția primelor teste de încredere pentru identificarea persoanelor infectate. În acest context, OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2 pentru o viteza de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri.

”Colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus in practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, in cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR). Mulțumim pe această cale fundației ALBER și asociației OncoGen care au avut încredere în potențialul tinerilor cercetători români și au finanțat aceasta realizare de excepție. Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, ca nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă in fața altora- cu atat mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este si una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța in cercetare. Aceștia ajung să creadă, in mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor, sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră.”, a transmis profesorul Virgil Păunescu, coordonator al Centrului OncoGen.

Centrul OncoGen și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe. Încă din anii ’90, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, (pe atunci Laboratorul Regional de Imunologie de Transplant) erau implicați in munca de mentorat, de îndrumare si de pregătire a tinerilor cercetători in domeniul biomedical, mai ales a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT).

”Odată cu înființarea Centrului OncoGen am putut sa extindem programul de mentorat și să continuăm tradiția începută de profesorul și mentorul meu, Prof. Dr. Francisc Schneider. Surpriza cea mai plăcută a fost să constat că, mai mult decât oriunde, in liceele cele mai bune din România se află adevărata bogăție a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali, sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizică, matematică sau informatică. România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de mâine.”, mai spune profesorul Păunescu.

El susține că elitele se formează lângă alte elite și că acești oameni au nevoie de sprijin, de îndrumare si de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele.

”Prin OncoGen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase, după cum veți vedea în cadrul prezentării de astăzi.OYR are ca scop identificarea și sprijinirea tinerilor pasionați de științele vieții, iar în momentul de față, în acest program sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil” din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu” din București, precum și studenți români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume”, a declarat profesorul Păunescu.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.