25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIINȚĂ, INOVAȚIE ȘI CERCETAREVIDEO | Un test mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR, descoperit...

VIDEO | Un test mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR, descoperit de tinerii cercetători de la OncoGen Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Tinerii cercetători de la Centrul OncoGen din Timișoara au reușit să realizeze un test de mare precizie, comparabil cu RT-PCR, dar mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, în cazul de față în infecția cu virusul SARS-CoV 2.

Noul test se bazează pe tehnologia CRISPR, de editare genetică, tehnologie pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar. Este un test de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale.

Descoperirea tinerilor cercetători OncoGen poate fi înțeleasă mai bine, urmărind materialul video de mai jos:

Așa după cum bine se cunoaște, pandemia a prins sistemul medical românesc nepregătit. Au fost necesare multe luni până la apariția primelor teste de încredere pentru identificarea persoanelor infectate. În acest context, OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2 pentru o viteza de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri.

”Colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus in practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, in cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR). Mulțumim pe această cale fundației ALBER și asociației OncoGen care au avut încredere în potențialul tinerilor cercetători români și au finanțat aceasta realizare de excepție. Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, ca nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă in fața altora- cu atat mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este si una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța in cercetare. Aceștia ajung să creadă, in mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor, sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră.”, a transmis profesorul Virgil Păunescu, coordonator al Centrului OncoGen.

Centrul OncoGen și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe. Încă din anii ’90, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, (pe atunci Laboratorul Regional de Imunologie de Transplant) erau implicați in munca de mentorat, de îndrumare si de pregătire a tinerilor cercetători in domeniul biomedical, mai ales a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT).

”Odată cu înființarea Centrului OncoGen am putut sa extindem programul de mentorat și să continuăm tradiția începută de profesorul și mentorul meu, Prof. Dr. Francisc Schneider. Surpriza cea mai plăcută a fost să constat că, mai mult decât oriunde, in liceele cele mai bune din România se află adevărata bogăție a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali, sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizică, matematică sau informatică. România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de mâine.”, mai spune profesorul Păunescu.

El susține că elitele se formează lângă alte elite și că acești oameni au nevoie de sprijin, de îndrumare si de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele.

”Prin OncoGen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase, după cum veți vedea în cadrul prezentării de astăzi.OYR are ca scop identificarea și sprijinirea tinerilor pasionați de științele vieții, iar în momentul de față, în acest program sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil” din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu” din București, precum și studenți români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume”, a declarat profesorul Păunescu.

Articole recente

Grădiniţă construită cu sprijinul statului ungar, inaugurată în comuna Comandău

Grădiniţa construită de Biserica Romano-Catolică, cu un buget de ce a depășit 300.000 euro, are o clădire de 340 de metri pătraţi care poate găzdui două grupe de preşcolari, servind în acelaşi timp şi ca centru de agrement şi tabără de vară.

Accident de roller-coaster la Legoland. 34 de răniți, din care doi foarte grav

Din păcate, nu este primul incident într-un parc de distracții din Germania, sâmbăta trecută o femeie de 57 de ani pierzându-și viața după ce a căzut dintr-un roller coaster într-un parc de distracții din Klotten

Concerte de muzică clasică și o expoziție de instrumente muzicale, la Sound Craft Music&Art Festival de la Reghin

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România a decis organizarea celei de-a doua ediţii a Sound...

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Mai multe articole de același fel

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Un român preia conducerea Continental Timișoara

Lucian Mărgineanu este angajat al Continental din 2001, făcând parte din echipa fabricii automotive din Timișoara încă de la înființarea acesteia, în 2006.