4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJA treia ediție a Festivalului Silvoiței i-a adus la Vultureni pe clujenii...

A treia ediție a Festivalului Silvoiței i-a adus la Vultureni pe clujenii care vor să fie mai aproape de natură

Publicat în

spot_img
spot_img

Comuna clujeană Vultureni, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca, a găzduit în acest week-end a treia ediție a Festivalul Silvoiței – un eveniment în aer liber care și-a propus să îi readucă pe orășeni mai aproape de natură și de farmecul vieții la țară.

Sâmbătă și duminică, cei peste 3000 de vizitatori ai festivalului au avut parte de o diversitate de activități, dar și de bunătăți. Copiii au avut șansa să se joace cu animale domestice într-un petting zoo, să își dezvolte imaginația în Atelierele creative de ceramică și pictură sau au putut să participe la activități inedite pentru cei care au crescut la oraș, precum plimbări cu căruța, mud pit, alergare pe baloți de fân sau vechiul joc „baba oarba”.

Silvoița sau magiunul, după cum este numit în anumite părți, este un produs 100% natural obținut din prune, integral fără conservanți, fără adaos de zahăr. Pentru cei mai mulți ardeleni, gustul silvoiței este unul dintre gusturile copilăriei, cel puțin pentru cei din Transilvania. Pentru ca această delicatesă să fie așa cum trebuie, este un proces destul de lung și complicat. O zi și o noapte trebuie să fie amestecate prunele, la foc mic, pentru ca aroma și textura silvoiței să fie așa cum se cuvinte.

Cei puțin mai mari au explorat Aleea Senzorială și au avut posibilitatea să concureze în activități sportive pentru toată familia. Iar cei care au ajuns cu bicicletele au putut să participe la activități organizate de cicloturism pe raza comunei Vultureni. Ba chiar au putut să se ridice în aer, cu balonul pregătit de organizatori.

Toți participanții s-au bucurat de zona de picnic special amenajată, unde s-au făcut degustări de produse făcute din suflet, după rețete tradiționale, de comunitatea locală din Vultureni. Secretul mâncării foarte bune este calitatea ingredientelor, respectiv legumele organice crescute local, care au putut fi cumpărate dintr-un Bio market. În plus, meșterii și artizanii din regiune au adus la festival produsele lor, realizate manual, cu grijă și cu pasiune.

Evenimentul a fost organizat de Asociația La Vultureni, o comunitate de artiști, producători și fermieri care își propune să transforme comuna Vultureni într-un loc minunat pentru afacerile de familie. Un loc unic pentru toți cei care vor să redescopere natura și gustul bun al fructelor și legumelor organice, pentru a explora arta prin creații ale artiștilor și meșterilor locali, pentru a susține renașterea tradițiilor autentice. Împreună, toate acestea pot transforma satul într-o alternativă reală și convenabilă a vieții la oraș.

Proiectul este susținut de Romanian Business Leaders, filiala Cluj, prin inițiativa „Antreprenorești – Adoptă un sat”, care urmărește să producă rezultate concrete și replicabile în comunitățile rurale din România, prin transfer de cunoștințe specifice despre antreprenoriat, programe de mentorat pentru antreprenori și specialiștii din administrația locală, și prin identificarea potențialului local de dezvoltare economică.

Foto: https://www.facebook.com/soimeni.soimeni

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel