În perioada 6-14 noiembrie 2021, mai multe spectacole ale teatrelor timișorene vor fi prezente la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura online. Conceptul din acest an este „Creația. Recreația. Re-creația” și prezintă 38 de spectacole selectate din țară. Lor și se vor alătura instalații performative și vizuale, producții din străinătate și alte evenimente conexe.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Din lista de spectacole anunțată de criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza fac parte 3 spectacole ale Teatrului German de Stat Timișoara: „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder, regia Eugen Jebeleanu, decoruri și costume Velica Panduru (categoria Creația); „Après Ski – Liniște aici sus!” de Klaus Eckel, conceptul Niko Becker (categoria Recreația); „V.I.P. – Very Isolated Person”, adaptare liberă după „Pescărușul” de A.P. Cehov, conceptul și regia Paula Lynn Breuer și Olga Török (categoria Recreația).

În categoria Invitați ai FNT se regăsește spectacolul „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara (regia – Gábor Tompa, decorurile – Helmut Stürmer, costumele – Carmencita Brojboiu) și spectacolul „Tragedia omului” de Madách Imre, al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (regia – Silviu Purcărete, scenografia – Dragoș Buhagiar).

Conceptul festivalului – Creația. Recreația. Re-creația – încearcă să surprindă într-o sintagmă răspunsul artiștilor la noile condiții de creație. Interesul pentru zonele de intersecție a artelor au generat două categorii interdisciplinare, Instalații performative și Instalații vizuale ca semn al extinderii experimentului teatral spre granițele celorlalte arte. Nu căutați în selecția FNT de anul acesta marile capodopere, ci comunicarea interumană și introspecția. Nu așteptați de la FNT 2021 revelații estetice, altele decât cele ale vitalității și capacității de reconfigurare a teatrului la noile moduri de producție și reprezentare. FNT 2021 se dorește o sărbătoare a regăsirii în preajma scenei, dar și o ediție a vindecării de pierderile suferite în acești ani, cu privirea îndreptată spre viitor”, spune Oana Cristea Grigorescu.

Mai multe detalii despre celalalte spectacole care pot fi văzute online, pe site-ul FNT.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania