7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂMinistrul Agriculturii: Pentru premierul Florin Cîţu agricultura şi industria alimentară nu au...

Ministrul Agriculturii: Pentru premierul Florin Cîţu agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, susţinător al lui Ludovic Orban, anunţă că marţi îşi va depune demisia din funcţie, afirmând că ”pentru premierul Florin Câţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”. El invocă bugetul redus al ministerului, dar şi faptul că în PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură, deşi draftul iniţial conţinea un proiect referitor la irigaţii şi desecare. Proiectele de irigaţii cuprinse iniţial în PNRR au fost calificate de vicepremierul Dan Barna, după o primă evaluare a CE, ca fiind ” uzate moral” nemaifiind de actualitate în niciun stat european. Aceleaşi proiecte au provocat şi ironii din partea PSD, care a afirmat că ”domnul ministru al Agriculturii s-a dus cu planurile de irigaţii de pe timpul lui Ceauşescu”.

”Azi îmi voi depune demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin Câţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”, a scris Oros pe Facebook.El prezintă şi argumentele în favoarea afirmaţiei privind lipsa de interes a lui Cîţu pentru domeniul agriculturii:

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuţia bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deşi în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conţinea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigaţii, desecare/ drenaj şi sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Reţeaua de depozitare, procesare si distribuţie a produselor româneşti, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activităţii samsarilor, a vânătorilor de subvenţii şi a pieţei negre, care afectează fermierii corecţi. Astfel, orice subvenţie, orice formă de sprijin devine ineficientă.

”Multumesc tuturor celor cu care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziţie, la viitorul Program Naţional Strategic, dar şi în activitatea curentă. Am avut onoarea şi norocul să cunosc oameni deosebiţi, profesionişti, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ.M-am bucurat să pot promova pe pagina mea şi a ministerului, pe toţi cei întâlniţi în deplasările prin ţară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes. Am vrut să arăt că şi în România #SePoate!”, afirmă ministrul în finalul mesajului său.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Noi alegeri în două comune din judeţele Mureş şi Alba

Un nou tur de scrutin pentru funcţia de primar are loc duminică pentru candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj din comunele Cheţani, judeţul Mureş, şi Poşaga, judeţul Alba.

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.