9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALRAPORT | Unul din patru ardeleni este pensionar

RAPORT | Unul din patru ardeleni este pensionar

Publicat în

spot_img
spot_img

Potrivit unei analize publicate, luni, de portalul de date statistice din Transilvania, Erdélystat (Erdelystat.ro), în anul 2020în Transilvania, una din patru persoane (24,8% din populaţie) era pensionară, plătită din sistemul de asigurări sociale de stat.

Potrivit acestei analize, pensia medie în Transilvania reprezintă 48,5% din venitul mediu, iar proporţia pensionarilor raportată la populaţia Transilvaniei este cu puţin mai mare decât proporţia naţională. La nivel naţional, 24,2% din populaţie este pensionară.

Rata a crescut constant în ultimele decenii. În anul 1992, 13,7% din populaţia României erau pensionari, iar 14,7% din populaţia Transilvaniei.

Există diferenţe şi la nivel regional în Transilvania. În zona centrală a Transilvaniei şi în Partium (judeţele de lângă graniţa de vest), proporţia pensionarilor în raport cu populaţia totală este mai mare (24,5%, respectiv 24,3%), în timp ce în Ţinutul Secuiesc şi Banat este mai mică (23,8%, respectiv 23,4%). În cifre absolute, numărul pensionarilor din Transilvania a depăşit 1,645 milioane.

În Transilvania, în anul 2020, pensia medie lunară plătită din sistemul de asigurări sociale de stat a fost de 1.457 lei, cu 7 lei mai mare decât media pe ţară. În zona de Sud a Transilvaniei pensiile au fost mai mari decât media (1.666 lei). În zona centrală a Transilvaniei pensionarii au primit lunar în medie 1.442 lei, în timp ce în Banat 1.394 lei, în Ţinutul Secuiesc 1.348 lei, în zona de Nord a Transilvaniei 1.329 lei, iar în Partium 1.327 lei.

În cazul altor tipuri de pensii, mediile lunare sunt mult mai mici. Spre exemplu, pensionarii cu handicap au trebuit să se mulţumească în medie cu 715 lei pe lună, iar pensia medie după munca agricolă, în anul 2020, a fost de 583 lei în Transilvania.

Analiştii de la Erdélystat au calculat un indicator similar cu rata medie de înlocuire a pensiilor care arată, într-un anumit an ce procent reprezintă pensia medie lunară din venitul mediu lunar. În anul 2020, această rată a fost de 48,5% în Transilvania şi de 45,1% în România. Comparând judeţele transilvane, raportul dintre pensii şi venituri a fost mai mare în judeţele: Hunedoara (73,6%), Braşov (55,3%) şi Harghita (54,5%), în timp ce în Cluj (40,0%), Timiş (40,4%) şi Satu Mare (45,1%) a fost mai mic.

Începând din anul 2012, raportul dintre pensii şi venituri a scăzut constant.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Restricții de circulație pentru maşinile mai mari de 7,5 tone din cauza caniculei

Potrivit CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat.