Wind Power Energy S.R.L., prin Renewable Energy School of Skills (RESS), cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din Sud-Estul Europei si impreuna cu Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), reprezentanta celor mai mari dezvoltatori și investitori din domeniul energiei regenerabile din România, anunță inaugurarea proiectului cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 „RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie”, deschis in cadrul Universitatii din Petrosani.
„RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie!”, va recalifica angajati din zonele afectate de tranzitia energetica, mineri și personal din sectorul carbonifer românesc pentru a deveni specialiști în domeniul energiei regenerabile și distribuției de electricitate. Proiectul are o dimensiune strategica majora, europeana, nationala si sectoriala. Acesta se incadreaza in prioritatile Strategiei nationale privind invatarea pe tot parcursul vietii si Strategia educatiei si formarii profesionale din Romania pentru perioada 2016-2020, propunand masuri si actiuni specifice celor doua strategii. Un plus de relevanta este adus de furnizarea de servicii cu prioritate catre un grup tinta care provine din domenii si ocupatii ce se vor confrunta cu scaderi drastice ale cererii si disparitia de pe piata pentru indreptarea lor catre domenii de viitor, sustenabile si moderne, inscriindu-se cu masuri pivotale in procesul european de tranzitie energetica. Proiectul a fost salutat de către Platforma Comisiei Europene Coal Regions in Transition și face parte din demersurile industriilor de profil, solar si eolian, de a identifica cele mai bune soluții și idei pentru ca România să devină un câștigător al tranziției energetice și mai ales un beneficiar al echității acestui proces.
La deschiderea proiectului „RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie!” au fost invitați reprezentanți ai investitorilor in regenerabile din zona, reprezentati ai Asociaței Române pentru Energie Eoliană (RWEA), Asociaței Române pentru Energie Fotovoltaica (RPIA), dar si reprezentati ai comunitatii locale, mineri si reprezentanti ale unor organizatii din Regiunea de Vest. Pentru mai multe informatii, se poate accesa adresa www.renewacad.eu .
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
“Suntem mandri ca punem orasul Petrosani pe harta industriei regenerabile din Europa. Academia noastra este prima de acest fel din Europa si din lume. Ne dorim ca minerii din Valea Jiului dar si alti angajati de aici sa poata sa isi construiasca o noua cariera, intr-o industrie a viitorului. Ne dorim sa unim tara prin astfel de centre si sa putem ajuta zonele miniere sa atraga investii si noi locuri de munca. Pana in 2030 peste 12.000 MW de parcuri eoliene si fotovoltaice se vor construi in toata tara. In zona de Vest, inclusiv in judetul Hunedoara, se vor construi peste 3000MW. Toti acestia trebuie instalati, operati si reparati pe toata durata de functionare. Tocmai de aceea avem nevoie de forta calificata de munca, pregatita cat mai rapid” a declarat Sebastian Enache, Manager de Proiect al RenewAcad.
Renewable Energy School of Skills (RESS), cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din Sud-Estul Europei care pregateste in Romania anual peste 3000 de angajati din industria regenerabila in centru din Constanta. Anula acesta, RESS deschide al doilea centru de pregatire la Petrosani, centru care va fi folosit in totalitate pregatirii profesionale a angajatilor din Regiunile Vest, Nord – Est, Sud-Est, Centru, Sud-Vest Oltenia.
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este una dintre cele mai active organizații din domeniul regenerabilelor pe piața românească și participă din anul 2008, în mod activ și constructiv, la procesul de transformare a pieței energetice românești.
Asociația Română pentru Energie Fotovoltaica (RPIA) este activa din 2009 si ajuta si sustine dezvoltarea industrie fotovoltaice romanesti. Ambele reprezinta o industrie cu peste 4000 MW de energie eoliană si fotovoltaica instalați în România de companii precum Enel, CEZ, Engie, Vestas, EDPR, cu dezvoltatori de noi capacități de energie și furnizori de servicii conexe.