7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIECJ Bihor a aprobat parteneriatul pentru realizarea proiectului inelului rutier metropolitan Oradea

CJ Bihor a aprobat parteneriatul pentru realizarea proiectului inelului rutier metropolitan Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința de azi parteneriatul pentru realizarea proiectului inelului rutier metropolitan Oradea. Parteneriatul este încheiat între Consiliul Județean Bihor – responsabilul de proiect și finanțatorul principal, comunele a căror teritoriu va fi traversat de noul drum – Oșorhei, Sânmartin, Nojorid și Primăria Oradea – cofinanțator al proiectului.

Inelul metropolitan va avea profilul unei centuri cu o bandă de circulație pe sens și o lungime de peste 20 km.

Va pleca de la ieșirea din Oșorhei spre Cluj, din DN 1 și, ocolind Alparea, va intra pe teritoriul comunei Sânmartin, ocolind Haieul. Va intersecta, la ieșirea din Băile Felix, DN 76, printr-un viaduct ce va trece spre Cordău. Va ocoli Ciheiul și va intra pe teritoriul comunei Nojorid în zona satului Apateu, ocolind satul. Va face joncțiunea cu DN 79, spre Arad, în zona localității Nojorid. De aici se va putea conecta la drumul expres Arad – Oradea si la autostrada Transilvania, prin nodul rutier de la ieșirea din Livada.

Noul proiect face parte din rețeaua de drumuri metropolitane. Acestea sunt gândite ca ,,spițele” de la o roată. Pleacă din ,,butuc”= Oradea și se duc spre circumferinta roții = inelul metropolitan și spre localitățile din zona metropolitană. Rețeaua se realizează prin colaborare cu Primăria Oradea, Compania națională de autostrăzi și primăriile din zonă.

”Combinăm finanțările europene din programele regionale și naționale cu cele ale consiliului județean și ale primăriilor. Vom beneficia de o finanțare prin Programul național de investiții. Am decis să propunem acest proiect datorită valorii adăugate pe care o generează: trafic ridicat, conectarea intercomunitară, competitivitate economică întărită pentru Bihor, acces la zone noi de dezvoltare, tranzit mai bun spre zona rurală și condiții mai bune pentru îmbunătățirea mediului de muncă și viață în județul Bihor.”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Valoarea estimată este de 45 de milioane de euro. 40 de milioane ar urma să fie asigurați prin program, iar 5 milioane din contribuția Consiliului Județean Bihor.

”La primăvară vom avea studiul de fezabilitate gata. Dacă totul merge bine, în toamna anului viitor am putea avea un contract de proiectare și execuție semnat.”, a mai spus Ilie Bolojan.

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel