21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂExecutivul a decis prelungirea şomajului tehnic şi acordarea de zile libere părinţilor...

Executivul a decis prelungirea şomajului tehnic şi acordarea de zile libere părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că în şedinţa de Guvern au fost aprobate două Ordonanţe de Urgenţă, una pentru prelungirea şomajului tehnic, iar cealaltă pentru acordarea de zile libere părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online.

Raluca Turcan a explicat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru angajaţii şi angajatorii a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor.  

“Prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor. Acest şomaj tehnic exclusiv până acum a ajutat 1,2 milioane de oameni şi am investit 4,8 miliarde de lei şi constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Acest şomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup activitatea pe o perioadă determinată, îşi întrerupt total sau parţial activitatea ca urmare a măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu Sars COV 2”, a precizat Turcan. 

Ea a menţionat că procedura este similară celei prin care fusese acordat şi până acum şomajul tehnic.  

“Această procedură este similară procedurii aplicată până acum pentru şomajul tehnic. Anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariaţi, 15.000 de profesionişti, iar impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 208,4 milioane de lei”, a transmis ministrul Muncii.  

Turcan s-a referit apoi şi la OUG privind acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea părinţilor aflaţi în şcoala online.  

“În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online de la începul pandemiei am investit 90 de milioane de lei şi am avut aproximativ 34.000 de părinţi care au beneficiat de această măsură. Estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află află în sistemul de educaţie antepreşcolară şi preşcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi 75 la sută din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată, zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi şi în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă”, a mai declarat Raluca Turcan.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

Ion Iliescu a fost trimis în judecată, în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii

Și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie