Localitatea Vodnic, din județul Caraș Severin, a găzduit cea de-a II-a ediție a Festivalului Culinar Tradițional al Papricașului Crașovenesc/Dobar tek, Karaševski Paprikaš. Echipe din localitățile cărășeni și timișene unde croații sunt majoritari s-au întrecut în prepararea papricașului.Festivalul Culinar Tradițional al Papricașului a fost organizat de Uniunea Croaților din România.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Festivalul Culinar Tradițional „Papricașul carașovenesc” a reunit echipe din Iabalcea, Carașova, Lupac, Nermet, Rafnic, Vodnic, Clocotici și Recaș, echipe care s-au întrecut în prepararea celui mai delicios papricaș de miel.

,,Festivalul face parte din activitățile de păstrare și promovare a tradițiilor etnicilor croați din România” spune Slobodan Ghera, Președinte UCR din România. La manifestare a fost invitată și Alina Dobrescu, președintele Asociației Românilor din Croația. Între cele două asociații există legături puternice de colaborare.

Carașovenii spun că papricașul este o mâncare de toamnă, făcută neapărat din carne de berbecuț și care de obicei se servea la nunți. Deși se face tot la ceaun ca și gulașul unguresc, există diferențe specifice între cele două, de la ingrediente și până la modul de preparare.

În județul Caraș Severin, trăiește cea mai mare comunitate croată din diaspora. Ei s-au stabilit în 7 sate în jurul Reșiței în Munţii Banatului, în Cheile Caraşului. Pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan stability aici înainte de anul 1300. Ei și-au păstrat religia și identitatea culturală și trăiesc în comunități compacte. 

Credit foto: Hrvatska Grančica

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania