9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINDobar tek, Karaševski Paprikaš - Festivalul Papricașului de la Vodnic, la a...

Dobar tek, Karaševski Paprikaš – Festivalul Papricașului de la Vodnic, la a doua ediție

Publicat în

spot_img
spot_img

Localitatea Vodnic, din județul Caraș Severin, a găzduit cea de-a II-a ediție a Festivalului Culinar Tradițional al Papricașului Crașovenesc/Dobar tek, Karaševski Paprikaš. Echipe din localitățile cărășeni și timișene unde croații sunt majoritari s-au întrecut în prepararea papricașului.Festivalul Culinar Tradițional al Papricașului a fost organizat de Uniunea Croaților din România.

Festivalul Culinar Tradițional „Papricașul carașovenesc” a reunit echipe din Iabalcea, Carașova, Lupac, Nermet, Rafnic, Vodnic, Clocotici și Recaș, echipe care s-au întrecut în prepararea celui mai delicios papricaș de miel.

,,Festivalul face parte din activitățile de păstrare și promovare a tradițiilor etnicilor croați din România” spune Slobodan Ghera, Președinte UCR din România. La manifestare a fost invitată și Alina Dobrescu, președintele Asociației Românilor din Croația. Între cele două asociații există legături puternice de colaborare.

Carașovenii spun că papricașul este o mâncare de toamnă, făcută neapărat din carne de berbecuț și care de obicei se servea la nunți. Deși se face tot la ceaun ca și gulașul unguresc, există diferențe specifice între cele două, de la ingrediente și până la modul de preparare.

În județul Caraș Severin, trăiește cea mai mare comunitate croată din diaspora. Ei s-au stabilit în 7 sate în jurul Reșiței în Munţii Banatului, în Cheile Caraşului. Pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan stability aici înainte de anul 1300. Ei și-au păstrat religia și identitatea culturală și trăiesc în comunități compacte. 

Credit foto: Hrvatska Grančica

Andrei Nistor

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel