fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINDobar tek, Karaševski Paprikaš - Festivalul Papricașului de la Vodnic, la a...

Dobar tek, Karaševski Paprikaš – Festivalul Papricașului de la Vodnic, la a doua ediție

Publicat în

spot_img
spot_img

Localitatea Vodnic, din județul Caraș Severin, a găzduit cea de-a II-a ediție a Festivalului Culinar Tradițional al Papricașului Crașovenesc/Dobar tek, Karaševski Paprikaš. Echipe din localitățile cărășeni și timișene unde croații sunt majoritari s-au întrecut în prepararea papricașului. Festivalul Culinar Tradițional al Papricașului a fost organizat de Uniunea Croaților din România.

Festivalul Culinar Tradițional „Papricașul carașovenesc” a reunit echipe din Iabalcea, Carașova, Lupac, Nermet, Rafnic, Vodnic, Clocotici și Recaș, echipe care s-au întrecut în prepararea celui mai delicios papricaș de miel.

,,Festivalul face parte din activitățile de păstrare și promovare a tradițiilor etnicilor croați din România” spune Slobodan Ghera, Președinte UCR din România. La manifestare a fost invitată și Alina Dobrescu, președintele Asociației Românilor din Croația. Între cele două asociații există legături puternice de colaborare.

Carașovenii spun că papricașul este o mâncare de toamnă, făcută neapărat din carne de berbecuț și care de obicei se servea la nunți. Deși se face tot la ceaun ca și gulașul unguresc, există diferențe specifice între cele două, de la ingrediente și până la modul de preparare.

În județul Caraș Severin, trăiește cea mai mare comunitate croată din diaspora. Ei s-au stabilit în 7 sate în jurul Reșiței în Munţii Banatului, în Cheile Caraşului. Pe drumurile dintre Reşiţa, Anina şi Grădinari, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan stability aici înainte de anul 1300. Ei și-au păstrat religia și identitatea culturală și trăiesc în comunități compacte. 

Credit foto: Hrvatska Grančica

Andrei Nistor

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

Morile de apă din Banatul de Munte, promovate în Ungaria

Morile de apă de la Rudăria, din Banatul de Munte sau chiar cele mari, din județul Timiș, continuă să fie promovate peste hotare, într-un efort de a atrage atenția asupra patrimoniului mulinologic extraordinar de bogat din Banat