Consiliul Local Oradea a aprobat azi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea spațiului situat deasupra parcării subterane din str. Independenței. Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional care va putea fi folosit de artiștii plastici.  

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Acesta are regim de înălțime P+etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

De la nivelul spațiului suprateran se va putea coborî pe trepte până pe malul Crișului. Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai înspre malul Crișului, dar și amenajarea unei cafenele.

Scopul proiectului este de a acorda spațiului funcția catalizatoare de pol urban, prin reprezentarea orașului contemporan într-o cheie modernă a elementelor decorative specifice stilului Art Nouveau – Secession, stiluri care definesc identitatea culturală a Oradiei.

„După cum se știe, s-a organizat un concurs care a fost câștigat de o firmă din București, însă proiectul nu a fost unul apreciat de orădeni. Astfel, s-a luat decizia de a rezilia acel contract și de a organiza o consultare a orădenilor în format online, care au decis astfel care din cele 6 proiecte să fie implementate. Orădenii au ales, iar acum suntem în faza în care studiul de fezabilitate a fost finalizat și apobăm indicatorii tehnico-economici”, a precizat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă de azi.

Valoarea totală a investiției „Amenajare zonă publică – spațiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din str. Independenței” este de 25.443.202 lei (fără TVA), cca 5 milioane de euro, iar durata de realizare este de 12 luni.

Documentația a fost elaborată de firma SC Muun Concept AB SRL, desemnată câștigătoare.

„În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea malului stâng, care va fi reabilitat începând de la Podul Ladislau până la pasarela pietonală. Cei de la Apele Române au finalizat inclusiv proiectul privind coborârea pietonală de la Podul Ladislau înspre malul Crișului. Prin urmare, ne dorim ca, odată finalizată piațeta, să amenajăm și această porțiune a malului, astfel ca  toată zona centrală să fie una reabilitată unitar”, a completat primarul Florin Birta.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania