21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORGaleria de artă și spațiul expozițional din centrul Oradiei, în linie dreaptă

Galeria de artă și spațiul expozițional din centrul Oradiei, în linie dreaptă

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Local Oradea a aprobat azi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea spațiului situat deasupra parcării subterane din str. Independenței. Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional care va putea fi folosit de artiștii plastici.  

Acesta are regim de înălțime P+etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

De la nivelul spațiului suprateran se va putea coborî pe trepte până pe malul Crișului. Proiectul prevede și mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai înspre malul Crișului, dar și amenajarea unei cafenele.

Scopul proiectului este de a acorda spațiului funcția catalizatoare de pol urban, prin reprezentarea orașului contemporan într-o cheie modernă a elementelor decorative specifice stilului Art Nouveau – Secession, stiluri care definesc identitatea culturală a Oradiei.

„După cum se știe, s-a organizat un concurs care a fost câștigat de o firmă din București, însă proiectul nu a fost unul apreciat de orădeni. Astfel, s-a luat decizia de a rezilia acel contract și de a organiza o consultare a orădenilor în format online, care au decis astfel care din cele 6 proiecte să fie implementate. Orădenii au ales, iar acum suntem în faza în care studiul de fezabilitate a fost finalizat și apobăm indicatorii tehnico-economici”, a precizat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă de azi.

Valoarea totală a investiției „Amenajare zonă publică – spațiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din str. Independenței” este de 25.443.202 lei (fără TVA), cca 5 milioane de euro, iar durata de realizare este de 12 luni.

Documentația a fost elaborată de firma SC Muun Concept AB SRL, desemnată câștigătoare.

„În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea malului stâng, care va fi reabilitat începând de la Podul Ladislau până la pasarela pietonală. Cei de la Apele Române au finalizat inclusiv proiectul privind coborârea pietonală de la Podul Ladislau înspre malul Crișului. Prin urmare, ne dorim ca, odată finalizată piațeta, să amenajăm și această porțiune a malului, astfel ca  toată zona centrală să fie una reabilitată unitar”, a completat primarul Florin Birta.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Prima premieră a noii stagiuni a teatrului ”Szigligeti” din Oradea, un omagiu adus scriitorului Tamási Áron la 125 de ani de la naştere

Teatrul ''Szigligeti'' din Oradea, prin cele trei trupe ale sale, Trupa Szigligeti, Ansamblul Nagyvárad şi Trupa Lilliput, pregăteşte o stagiune 2022 - 2023 cu producţii noi, marcând totodată şi aniversările legate de naşterea poetului Petőfi Sándor (200 de ani) şi a scriitorului ardelean Tamási Áron (125 de ani)